Verslag JCC A speeldag 1

Jeugd

Afgelopen zaterdag 10 september was de aftrap van de jaarlijkse Jeugd Club Competitie bij Magnus in Leidsche Rijn.

Voor de A-competitie was een team afgevaardigd met daarin op Roger Labruyère, Daniël Knol, Manasvita Basa en Aman Hasrat. Het team, waarin de sterke gebroeders Klaren ontbraken, moest in de 1e ronde aantreden tegen het A2-team van JeugdSchaak Noord: een talententeam uit de noordelijke provincies met als meest prominente schaker Loek van der Hagen.

Hoewel een overwinning van Almere op basis van rating zeer wel mogelijk was, werd met name de strijd op het topbord tussen de vrienden en concurrenten Loek en Roger spannend. Beide spelers kunnen heel goed spelen en geven elkaar in rating nauwelijks toe. Roger’s wit was daarbij een voordeel.

Na een partij met over en weer licht voordeel, kwam de partij in een toreneindspel terecht. Hoewel dit normaalgesproken in remise eindigt, kon Roger kapitaliseren op zijn doorgebroken B-pion en daarmee Loek zijn toren afhandig maken. Hierdoor kon hij een paar zetten later de overwinning binnen slepen.

Ook Manasvita Basa en Aman Hasrat boekten tegen respectievelijk Ernst van den Bogaart en Daniel Bos Nissim een keurige overwinning. Alleen Daniel Knol maakte vanuit gewonnen positie wat fouten die hem het punt kostten. Hiermee werd de eindstand een keurige 3-1 overwinning tegen het noordelijke talententeam.

In de 2e ronde stond een veel sterkere tegenstander op het programma: KC Chesscool A1 met op de eerste twee borden de ‘kanonnen’ Onno Elgersma en Arthur Maters. En ook op de borden drie en vier zaten spelers met hogere ratings dan hun tegenstanders: Chenwu Zhu en Jurriaan Boeren. Op papier was het voorkomen van een nederlaag een vrijwel onmogelijke opgave.

Maar gelukkig wordt schaken niet op papier gespeeld. Onno Elgersma moest na een niet al te lange partij zijn meerdere erkennen in de ontketende Roger die wederom met wit mocht spelen en zich dat voordeeltje niet liet ontglippen. Ook Manasvita Basa behaalde een prachtige overwinning op Chenwu Zhu, waarmee het gelijkspel binnen was.

En er had zelfs nog meer in gezeten. Daniël Knol bereikte een heel goede stelling tegen Arthur Maters, maar kon die uiteindelijk toch niet verzilveren en gaf zelfs de partij weg. Ook Aman Hasrat was niet sterk genoeg om een halfje af te snoepen van Jurriaan Boeren. Maar al met al was 2–2 een prima resultaat tegen KC Chesscool A1, waarmee Almere A1 alle kansen op een goede klassering openhoudt.

Het team staat nu op de vijfde plaats in de ranglijst en heeft nu al één van de topteams gehad.

Foto: Priyanka Hasrat