Almere D1 zorgt voor verrassing bij TK-D

Jeugd

Zondag 14 mei werd in Almere het teamkampioenschap D van de SGA gespeeld in Almere. 16 teams streden niet alleen om de titel, maar ook om 4 plaatsen voor de KNSB teamcompetitie die later dit jaar wordt gespeeld.

Met een gemiddelde rating van 1602 was Zukertort Amstelveen D1 de grote favoriet (VAS D1 was het eerst volgende team met een gemiddelde rating van 1145!). Dat Almere hier niet aan kon tippen was van te voren duidelijk, Zukertort D1 werd met een 100% score kampioen. Ter illustratie, de bij s.v. Almere zeer gewaardeerde Akshaj Katpatal speelde bij Zukertort D1 slechts op bord 2.

Daarnaast werden VAS D1 en D2, op respectabele afstand van Zukertort D1 2de en 3de.

Het op basis van gemiddelde rating als 8ste geplaatste Almere D1 deed verrassende goed mee en wist zich met ondere andere een gelijkspel tegen het sterkere Zukertort D2 en met overwinningen op de min of meer gelijkwaardige VAS D3 en Caissa D1 naar de 4de plaats te schaken. Een erg mooie prestatie. Rithvik Pattabiraman was de enige echte D speler in het team en deed het op bord 1 erg goed door 5 punten te halen tegen hele sterke tegenstanders. De andere 3 spelers, Yuvan, Yuxien en Jeiko zitten nog in de E categorie en hadden met 4 1/2, 4 en 3 punten ook hele mooie scores. Ze kunnen zich opmaken voor deelname aan de KNSB teamcompetitie D later dit jaar.

Was dat de enige verrassing van Almere? Nee, zeker niet. Minstens zo goed was de prestatie van Almere D2.  Met een iets lagere gemiddelde rating van Almere D1, wisten ze de 5de plek te behalen. Ook dat was een grote ratingverrassing. Ook in dit team was de eerste bordspeler, Sarthak Sahoo, de enige echte D speler, en ook hij zette een puike prestatie neer met 4 punten. De E-tjes Rehan Lavangiri en Benjamin Zou deden het op bord 2 en 3 ook goed met 3 en 3 ½ punt. Op bord 4 zette Gagan, het jongere broertje van D1 speler Yuvan, waarschijnlijk 1 van de beste prestaties van het toernooi neer. Hij mag qua leeftijd nog 4 jaar aan dit toernooi meedoen en haalde nu al een score van 5 uit 7.

Voor Almere 3 was het zwaar, maar als je qua rating kijkt, toch geen slechte prestatie, een 12de plek met 6 matchpunten. Anthony en Otto, net nieuwe leden van s.v. Almere, maar al wel een tijd getraind door onze voorzitter, deden het niet slecht op de top borden met 2 ½ en 3 ½ uit 6. Nael had het lastig met slechts 1 uit 6. Shu Yao deed het met 2 uit 6 beter, en de nog erg jonge Louai deed het met 2 uit 5 op het laagste bord zeer verdienstelijk. Een team van 5 spelers, vandaar dat niemand 7 partijen speelde.

Almere 4 bleef op 2 matchpunten steken, een mooie overwinning op VAS 5 in de 6de ronde bracht hen gelijk in matchpunten. Alleen Thomas zette een met 4 een 6 een zeer goede prestatie neer, Dharan, Yu Chen, Lilianna en Shuqi hebben hopelijk wel genoten van het toernooi. Schaakvaders Hans Slaets (Jeiko), Anass el Adouli (Nael en Louai), Piotr Salak (Thomas en Lilianna) (alle ook jeugdtrainers) en Kiran Samala (Yuvan en Gagan) waren de teamcaptains, waarvoor nog zeer veel dank.