netjes

Almere SGA 1 begint sterk

Senioren

Maandag 3 oktober speelde Almere 1 uit tegen De Wachter 1 in de 2e klasse B van de SGA. De teams bleken redelijk aan elkaar gewaagd.

Op bord 8 speelde Karim (1555) tegen David Keijzer (1613). Er verdween snel veel materiaal van het bord. Op een gegeven moment werd leek het mij dat de stukken steeds harder op het bord werden gezet, ik dacht misschien wil een van de spelers de aandacht trekken omdat hij wel hele goede zetten doet, maar er kwam toch geen winnaar uit: remise.

Op bord 7 speelde Johan Haspels (1650) tegen Jaap Rotte (1574). Johan heeft vroeger ook bij De Wachter gespeeld, kende iedereen en natuurlijk ook zijn tegenstander. Hij wachtte op de wat mindere zetten, en die zijn kennelijk ook gekomen, want hij heeft gewonnen.

Kees Vlak (1693) speelde op bord 4 tegen David Schelhaas (1863). Kees kreeg een gambiet pionnetje maar daardoor lag het initiatief wel de hele tijd bij de tegenstander. De partij eindigde in remise, een mooie prestatie.

Albert Kortendijk (1789) moest het op bord 3 opnement tegen Jurrian Eggelte (1741). Albert stond de hele partij een stuk voor tegen een paar pionnetjes en heeft dit niet in winst om kunnen zetten: remise.

Johan Dielhoff (1694) speelde op bord 5 tegen Peter Krijnen (1566). Het leek lang op remise af te stevenen, maar ergens heeft het ratingverschil toch de doorslag gegeven en Johan ging er met het volle punt vandoor.

Richard van ‘t Schip (1928) moest het op bord 1 tegen Enrico Vroombout (2100) op nemen. Moet je niet op bord 1 een zwakkere speler opofferen als er zo’n sterke speler meespeelt? Ik vermoed dat Richard juist voor dit soort partijen dit seizoen aanschuift bij de SGA competitie. Ik heb weinig van de partij gezien, het was een mooie remise.

Ik (1816) speelde op bord 2 tegen Taras Boguslavskij (1859). Na e4 speel ik vaak caro-kann, maar na c6, d4, d5 kwam e5. Deze is niet behandeld toen een jeugdspeler mij zo’n 20 jaar geleden de caro-kann leerde (of ik ben het vergeten), en ik kom er eigenlijk altijd slecht uit. Laatst speelde ik tegen Lars in deze stelling c5. Dit werd een heel vreemd potje waar over en weer fouten werden gemaakt, niet echt een basis om dit nu maar tijdens een serieuze partij te gaan spelen, toch deed ik het. Het is me niet slecht bevallen, veel complexiteit. Na een afruil van de dames behaald ik een klein voordeeltje, wat ik hoopte langzaam uit te bouwen. Dit lukte niet, maar mijn tegenstander moest wel lang nadenken om de goede zetten te vinden. Uiteindelijk ging hij door zijn vlag (hij dacht dat er nog een kwartiertje bij zou krijgen) in een stelling waarvan ik dacht dat ik nog wat initiatief had, maar die de computer als gelijk beoordeelde. Geen bevredigende manier om een punt te halen, maar daar gaat het met een teamwedstrijd niet om.

Ben de Rijk (1882) speelde toen ik klaar was nog op bord 6 tegen Koen Smetsers (1555). Ben begint sinds kort pas weer wat fanatieker te schaken en is nog wat roestig, hij kon het ratingverschil niet op het bord laten zien en verloor de partij.

Een mooie 5-3 overwinning dus, goed begin van het seizoen!