SGA Jeugd Competitie Ronde 1

Jeugd

De week van 6 november werd de eerste ronde van de SGA AB en C jeugdcompetitie gespeeld. In de AB competitie doet Almere met 1 team mee, in de C competitie met 5 teams. Onze hoogste 2 C teams spelen in de 1e klasse, ons eerste team had net een te lage gemiddelde rating om aan de hoofdklasse mee te kunnen doen. Ons 3de en 4de spelen spelen dit seizoen in de 2de klasse en ons 5de team (met spelers van de donderdag) is ingedeeld in de 3de klasse.

Ons eerste team, met Rithvik, Aahil, Sreesanth en Tygo, maakte thuis een valse start. Tegen het op papier gelijkwaardige team van Amsterdam-West AB2 werd met 3-1 verlopen. Tygo, Rithvik en Aahil verloren, Sreesanth wist wel een punt binnen te halen. Volgende ronde beter!

Traditioneel beginnen de teams van een zelfde club tegen elkaar in een competitie, zo stond ook nu in de 1ste klasse Almere 2 – Almere 1 op het programma. Het eerste team bestaat uit de broers Yuvan en Gagan en de broers Jelle en Rinze, de tweede team spelers zijn Alexander, Yuxien, Jeiko en Raul. Raul was op bord 4 snel klaar met Rinze waardoor het 2de team zomaar op een voorsprong stond. Op dat moment zag het er allerminst goed uit voor Almere 1. Yuvan stond op bord 1 nog wel lekker tegen Alexander, maar Jelle had het duidelijk moeilijk tegen Yuxien op bord 2 en ook Gagan kwam niet overtuigend uit de startblokken. Gagan speelde echter sterk en wist Jeiko te verslaan, Yuvan won en het was aan Yuxien om alsnog een matchpunt binnen te slepen, dit zag er lange tijd ook naar uit totdat Yuxien met dame koning tegen koning Jelle pat zette. Tijdens de 2de wedstrijd (waarbij bij de thuisspelers de bord 1 en 2 spelers verwisselen en de bord 3 en 4 spelers verwisselen) revancheerde Almere 1 zich door met 4-0 te winnen.

Ook Almere 3 en 4 speelden tegen elkaar. Almere 3 heeft 5 basisspelers die alle 5 beschikbaar waren. Aryan mocht daarom de eerste ronde zijn krachten sparen, Sarthak, Rehan, Dharaniesh en Asenet gingen de strijd aan tegen Almere 4 met Benjamin, Nael, Louai, en Athina. Tijdens de eerste match wist Louai Asenet te verrassen, terwijl de andere partijen wel allemaal gewonnen werden door de speler met de hoogste rating. Tijdens de tweede match wist Benjamin van Rehan te winnen, maar ook dat was volgens de rating, Benjamin had qua rating ook niet misstaan in een hoger team. De andere 3 partijen werden verloren door Almere 4, het werd dus 2 keer 3-1.

Almere 5 speelde hun eerste wedstrijd uit. Nou ja, uit, Muiderberg is naast de deur en voor mij voelt MSK ook al een beetje als thuis. Naast het feit dat “onze” Jarno er ook actief is, begin ik ook al aardig bekend te raken met jeugdleider en voorzitter Lode, en ben ik door de regelmatige toernooien en JCC competities die er gespeeld worden ook al aardig bekend met de speellokatie. Almere 5 bestaat uit Tycho, Ryan, Sepp, Ninaad, Harsavardhan, Devansh en Pranay. 7 spelers, dan denk je, dan heb je geen andere invallers meer nodig. Echter vrijdag bleek Ryan ziek, en toen ik op zoek ging naar een vervanger bleek ook Tycho ziek en hadden Harsavardhan en Devansh toch eigenlijk niet meer erop gerekend dat ze eventueel nog opgeroepen zouden worden. Gelukkig was Jamal beschikbaar en wilde hij graag meespelen zodat we toch met een compleet team af konden reizen naar MSK.

Sepp had het lastig. Wellicht dat het meespelen in een competitie toch voor wat extra druk en zenuwen zorgde. Waar ik Sepp nog wel eens redelijk rustig zie spelen op de club eindigde hij nu zijn beide partijen met nog 25 minuten op de klok, dezelfde tijd als waarmee hij begon. Nu waren de spelers van MSK 2 op bord 1 en 2 ook wel sterk, en verliezen is sowieso geen schande, maar door volgende keer iets rustiger te spelen wordt de kans op een goed resultaat wel wat groter, nu waren het 2 nullen

Pranay deed het op bord 2 tegen dezelfde tegenstanders beter. Hij gebruikte niet alleen bijna de volledige tijd, maar wist beide partijen ook knap te winnen. Als er dan toch een puntje van kritiek mag zijn, in beide eindspelen had hij het wel wat sneller af kunnen maken. In de eerste partij miste hij tot 2 keer toe een mat in 1, en in de tweede partij koos hij tot 2 keer toe om een pion tot toren te promoveren, waar de meeste schakers toch voor de dame gekozen zouden hebben.

Jamal en Ninaad leken het op bord 3 en 4 wat makkelijker te hebben. Bij Jamal werd er de eerste partij door zowel hem als zijn tegenstander flink wat weggegeven, maar Jamal bleef wel de hele partij flink voor staan en wist uiteindelijk de mat te vinden. De tweede partij leek Jamal wat overmoedig, hij speelde op de tweede zet al zijn dame eruit, maar zijn tegenstander wist dit niet af te straffen. Waar Jamal de eerste ronde in zijn ogen te lang bezig was, was hij nu als eerste klaar met een variant op de herdersmat. Ninaad speelde beide partijen rustig uit en is voor zover ik heb gezien nooit in de problemen geweest. Erg netjes!

Dus 2 x 3-1, een mooi begin voor de debutanten van onze donderdagafdeling.

In de week van 20 november staan de volgende matches al weer op het programma.