SGA jeugdcompetitie ronde 3

Jeugd

De week van 11 december werd de derde ronde van de SGA AB en C jeugdcompetitie gespeeld. In de AB competitie doet Almere met 1 team mee, in de C competitie met 5 teams. Onze hoogste 2 C teams spelen in de 1e klasse, ons eerste team had net een te lage gemiddelde rating om aan de hoofdklasse mee te kunnen doen. Ons 3de en 4de spelen spelen dit seizoen in de 2de klasse en ons 5de team (met spelers van de donderdag) is ingedeeld in de 3de klasse.

Almere AB1 speelde net als C2 en C3 thuis tegen Zukertort. Altijd leuk als het zo gepland wordt, je hebt een beetje een vereniging tegen vereniging gevoel. De gemiddelde rating van de teams was redelijk gelijk, maar waar ons team vrij homegeen is qua sterkte had Zukertort AB1 twee 1400 (!) spelers op de hoge borden en een 500 speler op bord 4. Tijdens de match wist Sreesanth die het op bord 1 mocht proberen omdat Rithvik dat dit eens een keer niet wilde, het niet te redden en was er snel een 0. Op bord 3 en 4 wisten Rithvik en Tygo echter te winnen. Het was dus aan Aahil om op bord 2 tegen een sterke tegenstander minstens een halfje uit het vuur te slepen. Dat lukte, hij won zelfs, en daarmee zijn de eerste matchpunten van het seizoen een feit! Zukertort AB1 was zeker niet het zwakste team in de groep, dus er is vast dit seizoen nog meer binnen te slepen.

Almere C1 mocht vrijdag naar Muiderberg afreizen voor de streekderby tegen MSK C1. Kort na de eerste wedstrijden begonnen waren zag ik bij een rondje langs de borden dat het er niet zo goed uitzag. Bij Yuvan ging het ook mis, hij verloor een stuk, daarna en toren en werd er makkelijk vanaf gezet. Bij de andere borden draaide het echter om in ons voordeel. Vooral de nog jongere broertjes van de kannonen op bord 1 en 2, Gagan en Rinze doen het recent erg goed en wisten beide de partij na een wat stroeve start in winst om te zetten. Jelle speelde een lange partij waarin hij lange tijd een pion voorstand. Na eerst door torenruil af te slaan een winnende voortzetting te missen, ruilde hij later de torens af in een stelling waar dit juist niet goed was. Zijn tegenstander was waarschijnlijk nog zo onder de indruk van zijn eerdere slechte stelling dat hij in gewonnen stelling remise aanbod. Dit werd door Jelle dankbaar aangenomen. 2 1/2 – 1 1/2, de winst was binnen.

Almere C2 speelde thuis tegen Zukertort C3. De confrontatie eindigde 2x in 2-2. Jeiko had het deze ronde niet en verloor twee maal. De eerste partij leek hij er nog niet veel zin in te hebben. De tweede wel, hij ging strijdend tenonder. Raul compenseerde dat volledig door 2x te winnen. Alexander en Yuxien troffen op de topborden sterke tegenstanders, beide wonnen 1x en verloren 1x.

Almere C3 speelde thuis tegen Zukertort C4. Sarthak en Rehan wonnen de eerste partij, terwijl Aryan en Dharaniesh verloren. De tweede wedstrijd leek dezelfde kant op te gaan, maar dit keer wist de nog zeer jonge Aryan een halfje binnen te slepen, waardoor er met 2 1/2 – 1 1/2 werd gewonnen.

Almere C4 speelde op de maandagavond uit tegen VAS C5. Jammer was dat de tegenstander geen 4de bord speler had. We maakten er de eerste match dankbaar gebruik van door met 3-1 te winnen. Het gratis punt was voor Athina, terwijl Benjamin en Louai wisten te winnen. Nael redde het niet. De tweede ronde bleven we op 2-2 steken. Athina won haar partij, en Louai kreeg het gratis punt.

Het is nog te vroeg om te concluderen of Almere C5 te laag is ingedeeld (dit team bestaat uit spelers van onze donderdagavond waar alleen maar schakers spelen die bij aanvang van het seizoen nog geen rating hadden, dus erg moeilijk in te schatten qua sterkte), maar het was bij de Volewijckers wel een erg overtuigende overwinning. Tijdens de eerste partij lieten we een halfje liggen omdat Ninaad zijn tegenstander met hulp van een pion en twee paarden pat wist te zetten. Tycho, Pranay en Jamal wonnen. De tweede ronde was nog iets erger, Ninaad maakte het halfje meer dan goed met een mooie winstpartij, Jamal en Tycho waren heel snel klaar, terwijl Pranay rustig de tijd nam in een partij waar hij al snel groot materiaal voorstond. Voor C5 zit de helft van de competitie erop, er is nog geen matchpunt verloren, maar de sterke nummers 2 en 3 Oosten-Toren C2 en Chaturanga C2 komen we nog wel tegen. We zullen zien.

Even een tijdje rust, pas 1 februari staan de volgende matches op ons programma. Almere AB1, C1, C2 en C3 spelen dan op de donderdag in Amsterdam een uitwedstrijd. Almere C4 en C5 spelen in een poule van 7 en hebben dan beide een ronde vrij.