Almeerders bij het kroegloperstoernooi in Amsterdam

Senioren

Zondag 9 juni werd het jaarlijkse kroegloperstoernooi in Amsterdam gespeeld.

Ik deed mee met Frans Arp, een speler die ik nog goed ken van mijn schaakclub in Haarlem, Het Spaarne. Ik leerde hem kennen toen ik in het bestuur zat van s.v. Schalkwijk, Frans in het bestuur van V.H.S.. Deze twee verenigingen fuseerden uiteindelijk tot Het Spaarne. Frans schaakt ook veel in Amsterdam, een aantal leden van Almere zullen hem ongetwijfeld kennen van het SGA Veteranentoernooi, het Kattenburg Open of Best of the West.

Het kroegloperstoernooi was zoals gebruikelijk weer erg sterk bezet. Zo mochten wij de eerste ronde spelen tegen een grootmeester en international meester, die we dan ook met 2-0 verloren. De ronde erna won Frans wel, maar verloor ik weer. We kwamen daarna het s.v. Almere koppel Mike van Nie en Caspar Kruijf tegen. Mike wist van Frans te winnen, de partij tegen Caspar leverde mijn eerste punt op. De vierde ronde speelden we tegen twee schakers uit Amsterdam waarvoor wij duidelijk een maatje te groot waren, dat leverde de volle buit op. De 5de ronde speelden we tegen de jeugdspeler van VAS Saffran Mendelsohn en zijn vader. De vader is zelf geen clubschaker, maar wist mij na een onzorgvuldigheid van mijn kant na de opening vakkundig te verslaan. Frans speelde remise tegen Saffran. Een slecht resultaat in de 5de ronde is niet altijd erg, want daardoor zouden we weer op papier wat makkelijkere tegenstanders in ronde 7 krijgen. In de 6de ronde wisten we beide weer te winnen, daar kwam ik goed weg. In de 7de ronde ontmoetten we het schaakechtpaar Jan Schol en Anneke Schol-Grin, ook vast bekend bij de toernooispelers van Almere. Anneke zag het nadat ik de koningsstelling kon openbreken niet meer zitten, terwijl Frans tegen Jan heel goed weg kwam door na een kwaliteit achter te staan toch een mat aanval uit het niets te creeren. 8.5 punt, daar waren we zeer tevreden mee. Wel nog ver verwijderd van een ratingprijs, in de categorie tot 1980 was er een koppel met 10 (!) punten.

Ik wist niet dat Ada van der Giessen weer in het land was en heb haar ook niet gezien (dat kan gebeuren met 100+ koppels verdeeld over 15 kroegen, ik heb wel meer bekenden op de deelnemerslijst niet gezien), maar ze deed dus wel mee, samen met Martin van Gils. Het team behaalde 7 punten. Net als Mike en Caspar. Gerard Koeleman deed samen met vaste kroeglooppartner Giel Spaans mee, volgend de eindstand zijn ze op 6 punten blijven steken, maar Gerard geeft zelf aan dat ze 8 punten hebben gehaald. Paul Keizers en Ruurd Admiraal speelden samen en behaalden ieder 1.5 punt.

Zie voor de eindstand https://mariked.home.xs4all.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.