Almeerders bij het SGA snelschaakkampioenschap

Senioren

30 december werd in De Poort het snelschaakkampioenschap van de SGA gespeeld. Vanuit onze vereniging deden Caspar, Jan, Ruurd en ikzelf mee.

Caspar eindigde met 7 uit 13 het hoogst. Zijn W-We van -2.50 komt volgens mij vooral doordat hij verloren heeft van een aantal spelers met een te lage ingeschatte rating, zoals verlies van een speler met rating 1000. Na 11 ronden stond Caspar al op 6.5 punt en toen moest hij tegen een andere clubgenoot van mij, Frans Arp. Een redelijk gelijkwaardige tegenstander waarvan Caspar ook zo maar had kunnen winnen, maar deze keer leverde de onderlinge ontmoeting een 0 op.

Snelschaken is niet mijn tempo, 3 minuten + 2 seconden is te weinig tijd, mijn W-We van -2.82 bevestigde dat. Het eerste deel was ondanks een verlies tegen een jeugdspeler in de eerste ronde nog wel redelijk. Ik won daarna 2 keer en speelde 2 keer remise, een van de twee tegen clubgenoot Jan en mocht toen in ronde 6 aantreden tegen IM Albert Blees (charme van het toernooi, er doen naast vaste klanten IM Manuel Bosboom en IM Piet Peelen altijd wel een aantal sterke titelhouders mee waar je zomaar tegen kunt spelen). Deze partij ging verloren, maar ik had redelijk weerstand geboden. De 7de ronde won ik tegen weer een jeugdspeler, daarna ging het echter mis: 3 nullen. Ik wist mezelf nog een beetje te herpakken door met 2.5 uit 3 te eindigen en zo mooi om 50% te komen.

Jan eindigde op 5.5 punt en speelde daarmee een goed toernooi. Een aantal jeugdspelers en/of spelers zonder rating als tegenstander maken het moeilijk om een echt waardeoordeeel te geven. In de onderlinge partij tussen ons verraste Jan mij met een stukoffer, waardoor ik in een lastige stelling terecht kwam. Ik had net genoeg tijd om mij eruit te redden, maar er bleef niet genoeg materiaal over om nog voor de winst te kunnen spelen.

Ruurd deed het met een W-We van slechts -0.42 het beste van ons vier. Hij begon ijzersterk met 1.5 punt uit de eerste 3 partijen tegen tegenstanders met een gemiddelde rating van 1700. Daarna volgde 3 nullen. In het restant werden er nog 3 partijen gewonnen en moest Ruurd helaas ook wegens oneven aantal deelnemers een ronde overslaan, wat wel een vol punt opleverde.

Zie hier voor de eindstand.