Almere 1 wint uitwedstrijd thuis

Senioren

Het eerste SGA team zou eigenlijk dinsdag 9 januari moeten aantreden in Amsterdam voor de uitwedstrijd tegen Caissa 4, maar inverband met een nieuwjaarsreceptie aldaar werd de wedstrijd vervroegd en verplaatst, maandag 8 januari bij ons op de club.

Zoals verwacht op basis van eerdere wedstrijden hadden wij een groot ratingoverwicht, een kleine 200 punten gemiddeld, mooi verdeeld over de borden. Dat zou dan een makkelijke overwinning moeten betekenen, maar daar was eigenlijk geen sprake van.

Ben op bord 8 en Kees op bord 7 zagen geen mogelijkheid om op een veilige manier er meer uit te slepen dan een remise.

Invaller Caspar wist op bord 1 wel het volle punt binnen te halen. Hieronder de partij met commentaar van Caspar.

Klaas stond op bord 4 goed, maar investeerde veel tijd. Hij ging uiteindelijk door zijn vlag, maar stond toen voor zover ik dat kon beoordelen al wel lastig. Ik was nog druk bezig met mijn partij en heb niet alles goed kunnen volgen.

Albert won op bord 5. De stelling die ik heb gezien zag eruit als een typische Albert stelling, ik dacht toen, dat komt wel goed, maar na afloop bleek Albert niet de gehele partij gerust te zijn op een goede afloop. Mooi dat het wel is gelukt.

Mijn tegenstander op bord 3 speelde erg passief, maar ik had veel moeite om hier gebruik van te maken. Gelukkig investeerde mijn tegenstander ook veel tijd, en werd daardoor wat onzorgvuldiger. Ik dacht ergens een pion te gaan winnen, dat ging echter niet door. Ik won later wel een kwaliteit, maar met 2 torens en een paard tegen 1 toren en 2 lopers vond ik het nog steeds lastig. Toen mijn tegenstander ook nog een loper weggaf was het voorbij.

Richard kwam naast mij op bord 2 niet goed uit de opening en ik zag weinig mogelijkheden voor hem. Vaak weet Richard dan in het eindspel toch beter dan zijn tegenstander wat hij moet doen om dan alsnog te winnen. Richard lette echter goed op wat de stand was en zodra mijn overwinning binnen was kwam hij gelijk remise overheen zodat de 4 1/2 bordpunt en daarmee de teamwinst binnen was.

Johan D. wist daarna zijn partij ook nog te winnen zodat er met 5 1/2 – 2 1/2 toch nog een mooie eindstand kwam.

Tot nu toe hebben we alle matches nog gewonnen. Nog 3 ronden te gaan, waaronder een ontmoeting met medekoploper Chaturanga in de laatste ronde.