Geslaagde schoolschaaktoernooien Almere

Jeugd

Je moet het natuurlijk niet vergelijken met het schoolschaaktoernooi van Almere dat Ton Sprong decennialang organiseerde en uitgegroeid was tot het grootste schoolschaaktoernooi in Nederland (veel respect daarvoor), maar op zichzelf bekijken, en dan waren het gewoon weer twee drukbezochte goedverlopen schaakevenementen voor basisscholieren in Almere.

Zaterdag 16 maart was eerst de middenbouw aan de beurt: 12 teams van 9 verschillende scholen streden met kinderen van groep 5 of jonger om de titel beste middenbouw school van Almere en 2 tickets voor de landelijke finale middenbouw. De Flierefluiter met onze eigen Qinzhi en Ava op bord 2 en 4 ging sterk van start en heeft het niet meer uit handen gegeven. Vooral de winst op Ontdekking 1 in de 2de ronde bleek belangrijk. Uiteindelijk werd er maar een matchpunt verloren, in de voorlaatste ronde tegen De Kring 2. Ontdekking 1 eindige op 2 matchpunten achterstand, en weer twee matchpunten daarachter eindigde Columbus.

Qinzhi en Kyan (bord 1, van Columbus en onze vereniging) wisten alle partijen te winnen.

We wensen Flierefluiter en Ontdekking veel succes in de finale.

Voor alle uitslagen en eindstand, zie https://schakenalmere.nl/stand/schoolschaken-2024-middenbouw/

Op zondag 17 maart was de bovenbouw aan de beurt, hieraan deden 21 scholen met in totaal 29 teams aan mee en werd gestreden om de titel beste basisschool van Almere en 10 (1!) plaatsen voor de regionale halve finale. Lang leek Ontdekking 1 (met onze eigen Alexander en Raul) onbezorgd naar de eindoverwinning te gaan. Het startte nog met (met alle respect) 3 relatief makkelijke tegenstanders, maar toen in ronde 4 (De Kring 1) en ronde 5 (De Flierefluiter 1) er ook aan moesten geloven stonden ze alleen bovenaan. Het mocht echter niet zo zijn: in ronde 6 was Columbus 1 de tegenstander die tot dan toe alleen tegen Drieluik 1 een halfje hadden laten liggen. In een spannende partij werd het 2 1/2 – 1 1/2 voor Columbus. Columbus wist de laatste ronde 2-2 gelijk te spelen tegen Flierefluiter 1 en dat was omdat er onder andere door Ontdekking 1 nog een keer werd verloren genoeg voor de eindoverwinning in dit ongekend sterke deelnemersveld. Flierefluiter 1 eindige het toernooi op de 2de plaats met slechts 1 matchpunt minder. Montessori Stad was de ietswat verrassende number 3 (de beste van 3 teams met ieder 10 matchpunten). Montessori Stad verloor al in ronde 3 van Flierefluiter 1 en in ronde 4 van Columbus 1, speelden daardoor lange tijd in de grote zaal ipv tussen de toppers in de zijzaaltjes. Met 3 ruime overwinningen (4-0, 3-1 en 4-0) behaalden ze uiteindelijk toch een mooie 3de plek.

De andere geplaatste teams zijn in volgorde Drieluik 1, Ontdekking 1, De Kring 1, Flierefluiter 2, Lettertuin, Montessori Muziekwijk 1 en De Kring 2.

Elisa van Flierefluiter 1 was de enige die alle partijen wist te winnen.

Het niveau van de topteams is hoog: er zijn in Almere zoveel kinderen die goed kunnen schaken, het schaken ogenschijnlijk heel leuk vinden, niet alleen bij ons op de vereniging. Zo speelde bij winnaar Columbus 1 alleen Mitchell van ons mee. Bij Flierefluiter 1 en Montessori Stad met respectievelijk Yuxien en Nael en Anthony en Otto dan wel ieder 2 spelers van onze vereniging.

We wensen alle teams die zich geplaatst hebben veel succes in de regionale halve finale en de eventuele vervolgtoernooien.

Voor alle uitslagen en eindstand, zie https://schakenalmere.nl/stand/schoolschaken-2024-bovenbouw/