2018 05 07 PHOTO 00000685

Een hartig woordje over onze jeugd…

Analyses Jeugd

 

Daniël heeft talent, maar het afgelopen jaar was ik niet onder de indruk van hem. Hij zat vaak urenlang op niks af na te denken en kwam steeds weer in vliegende tijdnood waar hij zich maar zelden uit wist te redden. Zou hij zichzelf te veel druk opleggen? Of zetten zijn ouders en/of trainers hem (bewust of onbewust) zo onder druk?

Vorige week zag ik hem tegen Martijn (Woudsma) spelen: goed, snel en met zelfvertrouwen. Martijn won uiteindelijk toch. ‘Onterecht’ is nooit een gepaste term voor een uitslag van een partij, maar Daniël heeft zeker kansen gemist.

Dat gaf me vertrouwen in hem voor het NK jeugdschaak dat afgelopen week gespeeld werd in Assen. Almere was weer sterk vertegenwoordigd met vijf van onze talenten: Daniël, Duncan, Roger (C jeugd) en Manasvita en Kavya (C meisjes).

C jeugd

Daniël: resultaten: http://njsk.nl/2018/Swiss/Cj/SMWSite/players/p006.html

De eerste twee ronden won hij gemakkelijk van lageren. Een goed begin van het toernooi. In ronde 3 trof hij topfavoriet Machteld van Foreest (11 jaar oud en al 2132). Na 11…Dd6? van Machteld (diagram) kan Daniël een stuk winnen met 12.Pe4 Lh2+ 13.Kh1 De5 14.Df3 Lf4 15.c4!

 

 

Daniël heeft 15.c4 vast niet gezien (of kon het niet goed beoordelen), want uiteindelijk koos hij voor 12.Pb5. Ook sterk, maar veel gecompliceerder. De partij werd later remise.

De ronde daarna speelde hij tegen Khoi Pham van VAS. Khoi speelde hier (diagram) 9.Lxf5, een slechte zet.

 

2018 05 07 PHOTO 00000686

 

Na 9…gxf5 heeft zwart ijzeren controle over veld e4. En doordat de g-lijn openkomt, kan hij nu een koningsaanval beginnen met de zware stukken (…Ld6, 0-0-0, Tg8, Tg6 en de andere toren naar g8). En als de tijd daar is volgt het vernietigende Pf6-e4. Daniël koos er echter voor om op de damevleugel te spelen na een paar positionele blunders van het witspelertje. Tja, gek potje was het eigenlijk, maar toch overtuigend gewonnen van zijn rivaal.

Bij het ingaan van de laatste ronde hadden Daniël en Machteld allebei 7 uit 8. Mooie score, maar er kan er maar één kampioen worden natuurlijk. Machteld won en Daniël stond ook goed tot gewonnen (diagram, Daniël heeft wit).

2018 05 07 PHOTO 00000687

 

Na 40.h6 is de pion niet meer te stoppen (en het mat ook niet) en zou het zeer terecht zijn als zwart zou opgeven. De engine weet het nog te rekken tot mat in 9 met wat loze schaakjes. Daniël koos echter voor 40.Tc6??, maar staat na 40…Lb7 41.Txb7 Txb7 42.hxg6 nog steeds gewonnen. Later miste hij een winst die zo mogelijk nog simpeler was. Het werd remise en dus was Daniël tweede achter Machteld. Hij is dus toch weer bezweken onder de druk.

Daniël, laat je niet gek maken. Doe waar je goed in bent. Relax.

Roger: resultaten: http://njsk.nl/2018/Swiss/Cj/SMWSite/players/p017.html

Roger is een echte loose cannon: hij speelt heel agressief, maar heeft nog niet zoveel geduld. Hij gooit alle pionnen naar voren en wil snel winnen. Hij voert zijn zetten ook altijd heel snel uit. Ook de pionnen voor zijn eigen koning zijn niet van deze expansiedrift gevrijwaard. In de interne competitie had hij een leuke partij tegen Richard van ’t Schip waar deze strategie verrassend goed leek te werken (Roger stond goed, maar verloor uiteindelijk wel). Hij is goed in tactiek en met wat geduld (en dat komt echt wel met de jaren) kan hij goed gaan schaken.

In ronde 8 had Roger een kleine combinatie tegen Kasper Bleeker (diagram): 25.Pxa6. Na 25…bxa6 26.Txc6 heeft wit een pion gewonnen. Kasper wilde zijn pion niet kwijt en deed daarom 25…Pxd4. Na 26.Pxd4 bxa6 27.Pc6 gevolgd door 28.Pxe7 en 29.Lc5 wint wit een kwaliteit. Goed uitgerekend.

 

2018 05 07 PHOTO 00000688

 

Met 5 uit 9 (gedeeld zesde!) en een tpr van bijna 1800 mag Roger dik tevreden zijn.

Duncan: resultaten: http://njsk.nl/2018/Swiss/Cj/SMWSite/players/p016.html

Duncan speelt ook aanvallend en bouwt ook nog eens zijn stelling goed op. Zijn partij tegen Nyuk Lyn Cchung (wat een naam) was echt een modelpartij. Hij ontwikkelt zijn stukken, wint ruimte op de damevleugel, offert een pion om zijn paard op c6 te krijgen en duwt zijn tegenstander omver. Zeer thematisch. Zwart zag het niet meer zitten en offerde maar een paard, maar dat bood geen soelaas.

 

Ook Duncan haalde 5 uit 9, zij het tegen iets sterkere tegenstanders. Zijn tpr is daarom wat hoger dan die van Roger: 1871. Met zijn natuurlijke speelstijl en zijn ongekende werklust (schaken is hard werken, kiddo’s) belooft Duncan ook een goede schaker te worden.

 

C meisjes

Manasvita: resultaten http://njsk.nl/2018/Swiss/Cm/SMWSite/players/p009.html

Bij de C meisjes was het tot het einde spannend. Manasvita en Wendy Yuang hadden allebei 4 uit 5 en het onderlinge duel was ook remise geworden. In ronde 6 won Manasvita en speelde Wendy remise. Als Manasvita in de laatste ronde won, was ze dus kampioen. Ze hield het hoofd koel, want met dit bijltje heeft ze vaker gehakt. Laten we kijken hoe dat ging.

 

Goed afgemaakt en gefeliciteerd met het Nederlands Kampioenschap!

Kavya: resultaten: http://njsk.nl/2018/Swiss/Cm/SMWSite/players/p010.html

Kavya begon heel goed met 2.5 uit 3, maar verloor toen drie partijen op een rij. Ze speelt lekker aanvallend en er gebeurt altijd van alles in haar partijen. Ze speelde een strakke Najdorf tegen Luna Morote:

 

 

Ze werd gedeeld vijfde met 3.5 uit 7. Haar tpr was iets boven haar rating: 1444.

 

Tot slot

Goed gespeeld, kinders. Leuk om te zien hoe fanatiek jullie elkaar bestrijden in een kampioenschap als het NK. Titels, ratings, bekers en geldprijzen zijn belangrijk, maar vergeet nooit dat je voor je plezier schaakt.