WhatsApp Image 2019 11 24 at 18.10.21

Almere 1 pakt eerste matchpunten in 2e klasse

Analyses Senioren

Het wilde voor Almere 1 nog niet helemaal lukken. Zo was in het verslag van ronde 1 te lezen dat we met 1-7 verloren hebben. Ook verloren we uit tegen Arnhem onnodig met 5-3. Afgelopen zaterdag speelden we net als team 2, 3 en 4 thuis. We mochten aanschuiven tegen het sterke MSV 1.

 

Foto’s gemaakt door Andre Klaren

 

Vanwege het ratingverschil koos teamleider Tobias voor een tactische opstelling met Martijn op 5 en zichzelf op 7. Dit zorgde bij aanvang van de wedstrijd wel voor een hoop verwarring, ik zag meerdere mensen naar de wedstrijdleider lopen om te controleren of ze wel goed zaten. Het grootste ratingverschil dat ontstond door deze wisseltruc was op bord 2, daar speelde GM Dennis de Vreugdt tegen onze speler met de laagste rating Bert Kampen.

 

Dan naar het bord van onze jongste speler. Die had op bord 8 een Schots op het bord waar zwart een ongebruikelijke opstelling koos. Duncan reageerde hier energiek op en richtte de stukken op de tegenstanders zijn koning.  

WhatsApp Image 2019 11 24 at 18.08.58 

 

Ikzelf was geen onderdeel van de tactische opstelling en zat voor de derde keer stabiel op bord 4 waar ik positioneel prettig uit de opening kwam. Mijn tegenstander zocht een actieve oplossing maar miste dat hij in de variant zijn dame zou verliezen. Dit gaf mij een extra pion en het loperpaar. 

 

Ivo had op bord 1 een interessante Open Siciliaan op het bord tegen Roel Donker (2240). Hij kwam vroeg tot …d5 en had daarmee zijn openingsproblemen wel opgelost, maar hij had nog een  zwakke pion op a4. Ivo had er wel wat dynamisch spel voor terug en de witte stukken stonden wat vreemd op de damevleugel. In het diepe eindspel waren de stukken van Ivo nog steeds wat harmonieuzer opgesteld en kon hij onverwachts een matnetje bouwen!

 

Op de borden 3 en 6 werd helaas verloren. Bij Danny (zwart, bord 3) ontbrak er wat coordinatie in zijn stelling waardoor wit positioneel steeds sterker kwam te staan en uiteindelijk groot materiaal won. Richard had op bord 6 een gezond plusje met ruimte en goede stukken maar gaf op een belangrijk moment de a-lijn weg waardoor zijn tegenstander fataal binnen kon komen.

 

Tobias speelde zoals eerder vermeld tactisch op bord 7. Hij won met zwart in de opening een pion zonder dat de tegenstander daar compensatie voor had. Zijn tegenstander koos, nadat Tobias veel tijd had gebruikt om alle verwikkelingen te berekenen, voor een risicovol maar praktisch alles-of-niets-plan. Dit wierp zijn vruchten af, wit kwam beter te staan. Hij bleek achteraf in deze fase meerdere directe te hebben winsten gemist. Gelukkig kon Tobias de stelling in lichte tijdnood versimpelen en eindigde de partij in eeuwig schaak.

Tot slot speelde Martijn op bord 5 tegen een voor hem oude bekende. Fokke Jonkman was in de tijd dat Martijn in Lelystad woonde zijn leraar geweest. Altijd lastig om tegen je leraar te spelen. Deze partij eindigde dan ook in remise waar Martijn nog flink voor had moeten vechten.

 

WhatsApp Image 2019 11 24 at 18.09.39

 

Tactisch opgestelde Martijn was dan wel ontevreden over zijn partij maar haalde met zijn halfje wel de match binnen. Almere wint met 4,5 – 3,5! Dit was voor ons een belangrijke overwinning tegen een sterkere tegenstander, de eerste welverdiende matchpunten van Almere 1 staan op het scorebord. 

 

Schermafdruk 2019 11 30 07.38.03

 

1 thought on “Almere 1 pakt eerste matchpunten in 2e klasse

Comments are closed.