Rapid ronde 10

Online Senioren

Wij zijn inmiddels alweer bij de tiende ronde van de rapidcompetitie terecht gekomen! Ook in deze jubileumronde natuurlijk weer spectaculaire combinaties en mooie strategische partijen op het bord! Met 28 deelnemers (en geen enkele remise!!) hebben we weer genoeg te bekijken deze week!

Alvast veel leer-, lees-, analyseer en kijkplezier! Hopelijk kunnen jullie ook deze week weer een vleugje clubgevoel opsnuiven!

Pim Groot – Henk Bermon

De koploper van de competitie mag het vandaag opnemen tegen Pim! Beide heren zijn expert in het verzilveren van kleine voordelen, een mooi affiche voor een lang en spannende partij dus! Voor het schrijven van dit verslag ontving ik van Pim echter een kort bericht dat zijn muis deze ronde helaas een eigen leven leek te hebben door de stukken een aantal maal vroeger los te laten dan dat de baas wilde! De eerste zet van Pim (d3) is dan ook geen diepe openingsvoorbereiding, maar een vervelende “mouseslip”. Ook gedurende de verdere partij heeft de muis van Pim het gehele schaakbord overgelopen. Ondanks dit ongemak heeft Pim besloten zijn rug te rechten en het Henk zo moeilijk mogelijk te maken! Met de vorm van Henk is echter één enkel foutje al voldoende om het punt te verliezen. Een goede analyse van dit man-tegen-muisgevecht is erg lastig. Jullie kunnen het beste zelf naar de partij kijken! Tot slot citeer ik Pim: “ik had onze Henk een betere partij gegund”. Ik voeg daaraan toe: Wij hadden onze Pim ook een betere partij (of muis) gegund!

Duncan Klaren – Ton Sprong

Nu onze koploper Henk geen steekje heeft laten vallen moeten Duncan en Ton eigenlijk allebei vandaag winnen om Henk in het zicht te houden. Nou weten we natuurlijk dat dit in de schaaksport onmogelijk is, een mooi gevecht staat ons dan ook te wachten! In een Indische partij besluit Duncan zijn pion op b2 te offeren voor langdurig initiatief! Als schaker weten wij natuurlijk dat een pion slaan op b2 (of b7) nooit goed is, al is het wel goed! Ton gaat echter al jaren (met succes) tegen alle oude schaakwijsheden in en besluit het offer aan te nemen! Zijn schaakgevoel laat hem ook deze keer niet in de steek en hij weet het initiatief van Duncan te beperken en staat hierna gewoon een pion voor! Als Ton’s dame een veilig plekje op het bord heeft gevonden en Ton nog een pion wint, lijkt hij groot voordeel te hebben. Duncan heeft echter iets verder gekeken en weet met een mooie truc een kwaliteit te winnen! Het gevecht gaat door! Na een mindere zet van Duncan is het Ton die een truc achter de hand heeft welke een kwaliteit oplevert! Onze jonge strijder geeft echter niet op en besluit zijn rug nogmaals te rechten! Ton maakt echter geen fouten en haalt het volle punt binnen! Mooi gevecht van beide heren, zeker het analyseren waard!

Caspar Kruijf – Martin Heijlman

De jubileumronde moet natuurlijk een aantal klassiekers in petto hebben! Ditmaal staat de kraker tussen Caspar en Martin op het programma! In de Tarrasch-variant van het Frans voelen beide heren zich duidelijk als een vis in het water en er ontstaat een mooie theoretische strijd! Caspar positioneert zijn pionnen in het centrum, ontwikkeld zijn stukken en rokeert, waarop Martin aanvallend reageert met h5! Caspar ziet direct zijn kans schoon en opent een aanval op de nog niet gerokeerde koning van Martin! Als de f-lijn wordt geopend is het Caspar die het betere van het spel heeft en Martin langzaam maar zeker naar de afgrond weet te duwen! Martin laat zich echter niet kennen en weet op d7 een veilige plek voor zijn koning te vinden om vervolgens zelf een aanval op de gerokeerde koning van Caspar te starten! Op het moment dat het nog spannender aan het worden is, geeft Martin helaas een volle toren weg. Ondanks Martin zijn vechtlust weet Caspar het volle punt vervolgens op professionele wijze binnen te halen! Alweer een spectaculair gevecht welke schreeuwt om een diepere analyse dan dat ik jullie kan geven! Pak jullie bord erbij en naspelen!

Pim Beers – Jacques Huijzer 

Deze jubileumronde blijft cadeautjes aan ons geven! Ook nu weer een spectaculaire partij waar ik persoonlijk urenlang naar had kunnen kijken! In het Siciliaans besluit Pim om de “normale” varianten te vermijden en het positionele 2.c4 tegen Jacques te spelen! Dit blijkt een goede keuze te zijn voor Pim, het kost Jacques namelijk een hoop tijd om een goed strijdplan tegen deze opening te bedenken! Deze tijd is echter door Jacques nuttig geïnvesteerd, hij komt goed uit de opening en lijkt een mooie koningsaanval te kunnen opstarten! Na wat hergroeperingen van beide matadoren weet Pim met een paar mooie tussenzet een pion van Jacques te winnen en de controle in de partij te pakken! Jacques heeft op dit moment nog slechts één minuut op de klok (Pim 10) en lijkt het erg moeilijk te gaan krijgen. Jacques is echter een doorgewinterde tijdnoodspeler en weet hier prima mee om te gaan! Ondanks dat Jacques het hoofd koel houdt is het echter Pim die op mooie wijze de stukken weet te ruilen en het resterende lopereindspel op zeer leerzame wijze weet te winnen!

Ivo Knottnerus – Rob van de Kamp 

Nog een cadeautje deze jubileumronde! Ook Ivo laat ons deze week van zijn schaaktalenten genieten! In zijn tweede ronde mag hij het opnemen tegen nog een spectaculaire schaker: Rob! Dat wordt smullen! In een Catalaanse opening besluit Rob om (net zoals Duncan eerder al) zijn b-pion te offeren voor initiatief. Ook Ivo heeft geen boodschap aan de oude schaakwijsheden en neemt het aanbod van Rob gretig aan, hetgeen in deze partij ook een goede keuze lijkt te zijn! Ivo weet een veilig veld voor zijn dame te vinden, ondersteuning te geven aan zijn achtergebleven c-pion en komt dus een goede pion voor te staan! Als Ivo vervolgens ook nog een mooie tactiek in de stelling weet te bouwen, ziet hij zijn kans schoon om de partij met een mooie combinatie te verzilveren! Een mooi tactisch leermoment vanaf zet 21 en zeker de moeite waard om met een (echt) bord eens rustig naar te kijken!

Daniël Kutchoukov – Johan Haspels

Om de jubileumronde nog meer glans te geven weer een mooi gevecht tussen jong talent en een talent met wat meer ervaring! In het gevecht tussen Daniël en Johan had ik een mooi theoretische strijd in de Caro-Kann verwacht, maar Johan heeft voor zijn gevecht tegen Daniël gekozen voor een Siciliaan! In een Rossolimo (3. Lb5) is het Daniël die het initiatief stevig in handen neemt! Daniël creëert een zwakke pion op e6 en positioneert zijn paard op c5! Johan moet hierdoor vol in de verdediging, terwijl Daniël op zeer instructieve wijze zijn stelling rustig blijft verstevigen. Daniël weet vervolgens op het juiste moment tactisch toe te slaan, een toren te winnen en verdient het volle punt binnen te halen! Mooie strategische partij met een mooie tactische wending op het eind! Ook weer een partij om eens rustig voor te gaan zitten!

Oscar Klaren – Jan Nijhof 

Het kan niet op vandaag! Alweer een mooi gevecht tussen twee echte schaakliefhebbers! Oscar en Jan nemen het deze ronde tegen elkaar op in een Schotse partij! Dat beide schakers zich erg thuis voelen in deze opening blijkt wel uit de tijd die zij in de opening gebruiken, na 10 zetten hebben zij beide meer tijd op de klok dan waar zij mee begonnen zijn! Uit deze vliegensvlugge opening is er inmiddels een interessante stelling ontstaan, waar Oscar enig ontwikkelingsvoordeel heeft. Jan besluit vervolgens om lang te rokeren en dit had hij beter niet kunnen doen. Met deze zet komt er namelijk een mooie tactische wending in de stelling die Oscar een groot voordeel (paard en loper en groot initiatief voor een toren) op had kunnen leveren. Oscar mist deze kans echter en er komt een gelijkwaardige stelling op het bord. Als Oscar besluit om zijn pion op b2 op te offeren (alweer!!) voor initiatief, besluit ook Jan om tegen de oude schaakwijsheden in te gaan en dit offer met beide handen aan te pakken! Of dat in dit geval een goede keuze is geweest, zullen wij helaas nooit weten. Net na dit moment geeft Oscar zijn loper als jubileumcadeautje aan Jan en is de partij helaas voorbij.

Paul Hogervorst – Jeroen Duin 

Nog meer krakers deze ronde! Ditmaal de klassieker tussen Paul en Jeroen! Met de huidige vorm van beide heren zit het wel snor, dus zal ook dit weer een partij worden om van te smullen! Het mooie weer zal de heren ongetwijfeld geïnspireerd hebben om er een zonnige Italiaanse partij van te maken! Op het laatste moment bedenkt Paul zich echter en besluit toch maar over te schakelen naar de Schotse Hooglanden! Jeroen besluit er deze week geen doekjes om te winden en opent met 11… – g5! vol de aanval op de witte koning. Paul besluit om deze aanval te pareren met 12. g4, waarna Jeroen besluit om all-in te gaan en zijn paard op ditzelfde veld te offeren! Er ontstaat een verschrikkelijk ingewikkelde stelling die ik lastig kan omschrijven voor jullie. Het woord wat in mij opkomt is: spektakel! Het beste kunnen jullie zelf even (of langer!) kijken naar de ontknoping van deze spectaculaire partij!

Vladimir Kutchoukov – Paul Geerligs 

Ook Vladimir is inmiddels een vaste waarde in de online rapidcompetitie geworden! Hopelijk dat wij zijn schaakkunsten binnenkort ook achter het “echte” schaakbord op de club mogen bewonderen! In de drie-paardenvariant van het Russisch ontstaat er al snel een zeer interessante stelling waar Vladimir het loperpaar weet te bemachtigen en Paul de controle over het centrum heeft. Op het moment dat Vladimir vol in de aanval gaat is het Paul die met een slimme tussenzet (in een lange combinatie) een toren weet te veroveren. Dit kost Paul echter wel drie pionnen en Vladimir besluit om nog door te vechten! Met al Paul zijn ervaring in het schaken en het lesgeven weet hij als geen ander dat simplificering van de stelling het volle punt op gaat leveren! Dit weet hij op zeer instructieve manier te doen en daarom verdient het volle punt bij te schrijven! Weer een leuke partij met zeer leerzame momenten!

Wim Peters – Kor Blok 

Om deze jubileumronde nog meer glans te geven mag ons nieuwe lid Kor het vandaag opnemen Wim, die waarschijnlijk één van de leden is die het langst lid is van onze mooie schaakvereniging! In de London besluiten beide liefhebbers er een mooie strategische partij van te maken en zal elk klein foutje door de ander worden afgestraft! Kijken wie in deze partij het meeste zitvlees heeft! Na de opening besluit Kor de aanval op de witte koning vol in te gaan met een pionnenstorm! Wim besluit op zijn beurt ruimte te pakken op de damevleugel en de controle over het centrum te houden! Met deze controle besluit Wim om de dames van het bord te halen om zo dit voordeel langzaam uit te gaan bouwen. Kor weigert echter tot dameruil over te gaan, dit blijkt echter geen goede keuze. Er komt een mooie tactische wending op het bord en Wim ziet zijn kans schoon en wint de pion op b7 (alweer!!) en vervolgens een volle toren! Kor ruikt nog kansen op de koningsvleugel en start een alles of niets aanval, om deze aanval te stoppen besluit Wim een toren terug te offeren en staat hij 3 pionnen voor! Kor vecht nog even door voor wat hij waard is, maar Wim maakt geen fouten meer en haalt het volle punt binnen!


Paul Chen – Raymond van de Bos

De strijd tussen ons nieuwe lid Paul en Raymond begint met 1.e3! Dit is al de tweede partij deze ronde die met een onorthodoxe openingszet begint, wellicht is er ook hier sprake van een “mouseslip”. Na een paar zetten is er een “normale” Slavische stelling ontstaan en lijken beide spelers hun partij rustig te willen beginnen. Paul besluit om de druk op het centrum (en de niet niet gerokeerde koning) van Raymond te verhogen, waarna Raymond besluit het loperpaar op te geven in ruil voor het in veiligheid brengen van zijn koning. Dit blijkt een goede keuze. Het paard en de loper van Raymond lijken een beter samenwerkingsverband te hebben dan het loperpaar van Paul. Raymond weet het centrum vast te zetten en een koningsaanval te starten! Op deze aanval heeft Paul geen correct antwoord, hetgeen hem een kwaliteit en de partij kost. Alweer een mooie en vooral instructieve partij!


Frederik Lindenaar – Masha Lindenaar

Nog meer cadeautjes deze ronde! Een heus vader-dochter gevecht! Ik welke andere sport kom je dat tegen? Frederik besluit het talent van zijn dochter te bestrijden met het Schots vierpaardenspel. Met een mooie tussenzet weet Masha het initiatief in de opening al over te nemen van Frederik! Frederik is van deze mooie vondst van Masha waarschijnlijk zo onder de indruk geweest dat hij pardoes een stuk aan haar cadeau doet, welke Masha zonder aarzelen aanneemt! De strijdlust welke wij van Masha in de afgelopen ronden hebben gezien komt ongetwijfeld van haar vader af, die ondanks een stuk achter nog blijft vechten voor wat hij waard is! Masha is echter niet onder de indruk van de vechtersmentaliteit van haar vader en weet professioneel het punt binnen te halen! Mooie overwinning! Ik denk dat het nog lang onrustig bleef in huize Lindenaar…. ;-).


Michel van Liempdt – Micha Lindenaar

“Onze” derde strijder uit huize Lindenaar mag het vandaag opnemen tegen Michel! In het Spaans toveren de heren de oude Steinitz verdediging op het bord, hetgeen Michel het initiatief en vervolgens een stuk oplevert. Ook Micha heeft de vechtersmentaliteit van zijn vader meegekregen en hij gaat er dan ook nog eens goed voor zitten! Zelfs na dameruil bouwt Micha nog een mooi matvalletje in, helaas voor hem reageert Michel hier goed op en verdwijnen er steeds meer stukken van het bord, hetgeen de kansen van Micha aanzienlijk doen slinken. Michel maakt geen fouten en weet het punt vervolgens met 20 minuten op de klok (tegen 23 minuten van Micha!) binnen te halen!

Arjan de Joode – Luc van Dijk

Als kers op de taart van deze jubileumronde stond de partij tussen Arjan en Luc op het programma! Helaas heeft Arjan deze ronde de weg naar de rapidcompetitie niet weten te vinden en gaat Luc ook deze week zonder tegen zijn officiële tegenstander te spelen met een punt naar huis. Gelukkig stond deze week André paraat om een vriendschappelijke partij tegen Luc te spelen!
Hopelijk hebben jullie ook deze week weer een vleugje clubgevoel op kunnen snuiven en nog wat mogen lerenvook! Tot woensdag bij het blitztoernooi!


Veel gezondheid en de hartelijke schaakgroeten van André, Dennis en Danny