Bekerleed

Analyses Senioren

BEKERLEED

Gisterenavond stond de SGA-beker weer op het programma, ditmaal bij en tegen Caissa. Op papier waren zij duidelijk de favorieten.

Hoe anders ging het echter in het begin van de avond. Iedereen stond prima en ikzelf zat vooral na zet 18 met een heerlijk gevoel achter het bord. Ik was sinds lange tijd zowaar ook weer eens een keertje als eerste klaar tegen een toch gerenommeerde tegenstander. Zie hier de partij

Een vol punt op bord 1 derhalve en in bekerverband is dat altijd erg lekker. Het goede gevoel bleef na afloop dan ook want de rest stond ook nog steeds prima. Leo Damen op bord 2 zou ook gaan winnen en dat was al genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. Met een mooie aanval van dame, paard en pion lag de winst voor het oprapen. Ik vertelde Ton sprong (die later als toeschouwer was langsgekomen) de winstvoortzetting en was er ook van overtuigd dat Leo dit ook ging spelen. Juist op dat moment koos Leo echter de verkeerde voortzetting en nog een zet later was het ineens helemaal mis. Dit was wel een grote domper. Gelukkig was er toen nog geen man overboord want Danny Overweg op bord 4 had inmiddels een kwaliteit buitgemaakt en stond op winst terwijl Johannes Kossen op bord 3 zeker nooit zou kunnen verliezen.

In de eindfase ging echter ineens alles mis. Danny was al half bezig de vijandelijke koning mat te zetten (met 2 torens tegen toren-paard) maar na een aantal schaakjes kon zijn tegenstander pardoes een schaak opheffen door er met zijn paard tussen te springen waarbij danny ineens zelf schaak kwam te staan. Aangezien Danny zijn koning nog aan de rand had staan werd dit ineens erg link en misschien wel te link. Danny besloot dat het ook te gevaarlijk was en zag zich noodgedwongen de kwaliteit terug te geven. Het resterende toreneindspel was echter eerder slechter dan beter voor zover ik het kon beoordelen; in ieder geval ging het mis. Goede raad was toen al duur want onderwijl was ook de partij van Johannes gekanteld en meer dan remise zat er eigenlijk niet meer in. In de slotfase met een pion minder (dame+loper+h pion van Johannes tegen dame+paard+h en g pionnen van zwart) kon Johannes dan ook niet meer dan voor remise spelen, maar in de neerwaartse lijn van de avond ging ook dit zelfs nog mis en was de einduitslag van 3-1 (of 1-3 zo u wilt) wel erg geflatteerd.

Pech is dan ook wel het gevoel wat ik aan de avond overhield. Onrecht misschien zelfs. We leken er wel niks aan te kunnen doen. Dat een mogelijke 4-0 overwinning zichzelf ombuigt in een 1-3 nederlaag is toch apart. 3 compleet verschillende stellingen en 3 maal kort achter elkaar de winst laten liggen en kort daarop zelfs nog verliezen ook, wat kunnen we eraan doen? Zou ik mijn