b3e2d6b2 8a33 46da af19 ef6933d7da6c 1

Jeugd Almere A1 wint Promotieklasse A

Analyses Jeugd

De Schaakvereniging Almere doet regelmatig mee met jeugdcompetities in de leeftijdsklasses tot en met 14 jaar. Voor de oudere jeugd is spelen in de jeugdclubcompetitie minder makkelijk omdat er vaak veel minder spelers beschikbaar zijn. Dit jaar was het dan toch gelukt om een team samen te stellen, dit in combinatie met spelers van VAS. Het team bestond uit:

 

1. Job Emans (VAS, 1881)

2. Jeroen van den Berg (Almere, 1460) 

3. Ivo Kroon (VAS, 1600)

4. Julia de Roo (Almere 1289)

5. (Invaller) Roger Labruyere (Almere, 1647)

 

Het Almeerse A-team speelde mee in de Promotieklasse Noord-Oost. Bij het winnen van deze competitie kwalificeert het team zich voor de Meesterklasse A. De competitie wordt gespeeld op zaterdagen in de maanden september tot en met december.

 

Naast de competitie zijn er trainingen van Grootmeester Zhaoqin Peng georganiseerd bij Frans Hazenberg thuis. De trainingen worden gesponsord door gaan>>, mogelijk gemaakt door Andre Klaren. De trainingen zijn dit seizoen begonnen. Om de 6 weken geeft GM Peng of ondergetekende les. Naast de vaste spelers van het A-team trainden Daniel Kutchoukov en Duncan Klaren ook mee. Tot nu toe zijn er twee sessies met Peng geweest die volgens mij erg instructief waren. Onderwerpen waren tempo & ontwikkeling en het centrum & breken. Tussen de lessen van Peng in heb ik de behandelde stof herhaald en de partijen van de Promotieklasse-A besproken. 

 

De eerste ronde speelde Almere thuis tegen BSG, deze werd met 3-1 gewonnen. Vanaf dat moment stonden een aantal verre reizen in het vooruitzicht: Hengelo, Haren en Assen. De eerste ronde in Hengelo begon minder goed dan die tegen BSG – vanwege een door mij gemaakte vergissing in het speelschema waren we te laat voor de ronde en verloren we van de concurrent Haren met 0-4R. Hierdoor werd het moeilijk om de competitie nog te winnen. Vanaf dat moment werd echter match achter match gewonnen! Zelfs het Talententeam JSN A1 met de sterke schaker Jonas Hilwerda (2132) werd verslagen met 3,5 – 0,5! Job Emans hield hier heel netjes remise tegen Jonas in een partij waar hij zelfs serieuze winstkansen had.

  

Afgelopen zaterdag was de laatste speeldag in Assen en stonden we inmiddels nog maar 1 bordpunt achter op Haren. De ochtendmatch werd met 2,5-1,5 gewonnen terwijl Haren van Talententeam JSN A1 verloor. Met een twee punten voorsprong op Talententeam JSN A1 en Haren hoefde Almere nog maar 1 matchpunt te scoren om het toernooi met een 0-4R achterstand te winnen! Deze ronde was erg spannend en met een tussenstand van 1-2 was alleen Jeroen nog bezig tegen Thomas Kanger zie hieronder hoe het toernooi uiteindelijk op de valreep werd beslist. 

 

 

De individuele prestaties waren niet verkeerd! Op bord 1 scoorde Job Emans 3,5 uit 6, bord 2 Jeroen van den Berg 4,5 uit 6, op bord 3 zat onze topscoorder Ivo Kroon met maarliefst 5,5 uit 6, op bord 4 zaten twee spelers: Julia de Roo scoorde 2 uit 3 en Roger Labruyere 3 uit 3. Gefeliciteerd dame en heren met deze prachtige prestatie!