standronde4

Wil Haggenburg 2017

Analyses Senioren

Ik heb dit en vorig weekend het Wil Haggenburgtoernooi gewonnen en ben nu dus kampioen van Schaakbond Groot Amsterdam. Ik geef een korte beschrijving van deze onstuimige periode uit mijn leven.

In de eerste ronde speelde ik tegen Avni Sula (2004). Hij speelt met wit het Londen systeem, maar gelukkig kreeg hij tegen mij zwart. Ik heb in de eerste ronde al beslag gelegd op de niet bestaande schoonheidsprijs.

In de tweede ronde kwam ik in de problemen tegen Ton van Nieuwkerk (2005), die de opening zeer overtuigend speelde.

In het eerste weekend (17, 18 en 19 februari) worden er 4 partijen gespeeld; op zaterdag worden er twee partijen gespeeld. Ik speelde ’s avonds tegen Paul-Peter (2093) en had gelukkig geen tijd om me voor te bereiden. Het weerleggen van Paul-Peter zijn openingsrepertoire is – indien dit mogelijk ware – een levenswerk.

Op zondag maakten Hing-Ting, Manuel (Bosboom), Martijn (Woudje) en ik een uitstapje naar Luik. Dat kwam voor het toernooi natuurlijk niet goed uit, maar na 3 uit 3 en een bye stond ik nog wel bovenaan:

Vrijdag 24 februari 2017 was het dan zover: de partij tegen Tjark (2191). Ik zag Tjark als mijn grootste concurrent en met een achterstand van een half punt zou hij niet zomaar genoegen nemen met remise. Ik kwam heel snel in de problemen.

Na deze miraculeuze ontsnapping speelde ik tegen FM Aran Köhler, trouw deelnemer aan en oud-winnaar van het toernooi. De Alapin stelt me zelden teleur:

Deze overwinning bracht me heel dichtbij de toernooizege, alleen Paul-Peter volgde op een half punt afstand. Zo’n laatste ronde is altijd heel spannend. Het verschil tussen winst en verlies kan honderden euro’s bedragen. In deze ronde won ik ook de niet bestaande schoonschrijfprijs.

what

De eindstand: http://www.sgaschaken.nl/toernooien/wil-haggenburgtoernooi-groep-a/

Mijn dank gaat uit naar Ton (Sprong), dankzij zijn snelle wagen waren we altijd op tijd op in Ijburg.