Henk Bermon wint eerste periode online rapidcompetitie!

Online Senioren

Afgelopen maandag hebben wij alweer de laatste ronde van de eerste periode van de online rapidcompetitie gespeeld (niet getreurd, vanaf volgende week start de eerste ronde van de zomer-rapidcompetitie alweer!)!

Deze laatste ronde hebben wij de spannende ontknoping om de periodetitel tussen Henk (tegen Dennis) en Ton (tegen Jacques) op het programma staan! Er zijn deze laatste ronde natuurlijk weer heel veel spectaculaire combinaties en mooie strategische partijen gespeeld! Met 12 partijen zonder remises (!!) is er uiteraard weer genoeg te bekijken deze week!

Alvast veel leer-, lees-, analyseer en kijkplezier! Hopelijk kunnen jullie ook deze week weer een vleugje clubgevoel opsnuiven! Commentaar op de partijen (of het verslag) is uiteraard zeer gewenst!

Henk Bermon – Dennis van Leusden 

Om de eerste online periodewinnaar te worden is er voor Henk nog één hindernis te nemen. En wat voor één! Met wit moet Henk het opnemen tegen Dennis! Om Ton van zich af te houden moet Henk minstens een half punt (voor de gedeelde winst) tegen Dennis halen. Dennis kennende zal hij er uiteraard alles aan doen om Henk van de overwinning af te halen. Als strijdplan kiest Dennis ervoor om de Najdorf-variant van het Siciliaans te spelen! Gegarandeerd spektakel!

Na een aantal “normale” ontwikkelingszetten begint het spektakel al op zet 9, waar Henk de kans krijgt een mooie tactische wending aan de partij te geven met 9. Lxe6! Helaas voor Henk (maar wel goed voor de spanning) mist hij deze mogelijkheid en gaat de partij gewoon door! Ondanks deze gemiste kans weet Henk met een mooie ontwikkelingsvoorsprong uit de opening te komen en kan hij een aanval op de (nog niet gerokeerde) koning van Dennis starten! Henk weet Dennis met zijn (prachtige!!!) 14e zet optimaal onder druk te zetten! Dennis weet geen antwoord te vinden op de krachtzetten van Henk en kan niet meer ontsnappen aan het matnet van Henk! Een prachtige partij van Henk om zijn meer dan verdiende periodetitel binnen te halen! Deze partij verdient een nadere analyse! Pak jullie bord erbij en geniet van alle tactische mogelijkheden!

Jacques Huijzer – Ton Sprong 

Na de overwinning van Henk is er voor Ton niets anders dan de (zeer verdienstelijke) tweede plaats te behalen! Uiteraard zal Ton er alles aan doen om ook zijn succesvolle periode met een laatste overwinning te vieren! Jacques zal op zijn beurt er uiteraard ook alles aan doen om het feestje voor Ton sportief te verpesten!

In het Frans wijkt Ton met 2… b6 (uiteraard) al snel af van de hoofdvarianten en hebben beide heren al niets meer aan hun openingskennis! Als de openingsmist opgetrokken is, heeft Jacques meer ruimte, beter ontwikkelde stukken en staat zijn koning veiliger, kortom: Jacques is met een mooi voordeel uit de opening gekomen! Om dit voordeel optimaal te benutten besluit Jacques met een “rooklift” (een mooie Nederlandse term heb ik nog steeds niet weten te achterhalen, die het weet mag het zeggen!) een koningsaanval te beginnen! Ton weet zich tegen deze aanval echter keurig te verdedigen en lijkt steeds beter komen te staan. Ton besluit stukken af te ruilen en een toreneindspel in te gaan, hetgeen gelet op de pionnenstructuur van Jacques geen slecht idee lijkt! Een mooie strijd om de actievere toren ontstaat! Een strijd die jullie het beste zelf kunnen bekijken! Mooie en vooral leerzame momenten weer!!

Albert Kortendijk – Caspar Kruijf 

De strijd om de bronzen medaille zal deze laatste ronde rechtstreeks tussen Albert en Caspar uitgevochten worden! Om deze felbegeerde medaille binnen te slepen en het publiek te trakteren besluit Albert het Evans-gambiet van stal te halen! Caspar lijkt niet onder de indruk van de openingskeuze van Albert en weet á tempo de juiste zetten te vinden! Door de geofferde pion heeft Albert wel een mooi initiatief gekregen en is het voor hem van groot belang zo snel mogelijk toe te slaan! Op zet 12 krijgt Albert deze kans! Caspar probeert de diagonaal van de witveldige loper met d5 af te sluiten, maar vergeet even dat Albert nu het centrum kan openbreken en Caspar zijn koning nog in het midden van het bord staat! Albert weet deze mogelijkheid helaas niet optimaal te benutten en kiest ervoor de geofferde pion terug te winnen. Caspar ziet echter direct kans het initiatief over te nemen en al zijn stukken op de juiste velden te krijgen! Na een massale stukkenruil is het Caspar die opeens 2 pionnen voor staat, met een eindspel met ongelijke lopers is het echter nog niet zo gemakkelijk om de overwinning binnen te halen! Met een mooie tactische wending op het eind weet Caspar het punt toch op een mooie wijze binnen te halen! Kijk en leer!!

Daniël Kutchoukov – Pim Beers 

Zowel Daniël als Pim hebben inmiddels bewezen trouwe deelnemers te zijn aan de rapidcompetitie! In de doorschuifvariant van de Caro-Kann weet Daniël Pim direct onder druk te zetten door zijn h en g-pion op te stomen én zijn e pion op e6 te offeren!! Al dit geweld lijkt Pim van zijn stuk te hebben gebracht! Na wat stevige paardensprongen van Daniël ziet Pim zich genoodzaakt om de geofferde pion terug te geven en besluit hij de dames af te ruilen om het geweld van Daniël wat te temperen. Daniël blijft echter krachtige paardensprongen doen en heeft opeens een prachtig matje op het bord! Ook deze partij is zeker de moeite waard om eens goed voor te gaan zitten!

Johan Dielhoff – Oscar Klaren 

Ook op Johan en Oscar kunnen wij bouwen! Johan heeft slechts 2 rondes gemist en Oscar speelde zelfs elke ronde mee! In de laatste ronde mogen zij het tegen elkaar opnemen in het Engels! Na de opening lijkt Johan een mooi voordeel te hebben opgebouwd: Oscar zit met een achtergebleven d-pion opgezadeld waar Johan al zijn pijlen op kan richten! Johan weet het veld voor de achtergebleven pion te controleren (leermoment!!) en brengt Oscar met een opmars van de a-pion op het verkeerde been te brengen. Dit kost Oscar een kwaliteit en later ook de partij. Johan maakt namelijk geen fouten en weet dit voordeel om te zetten in een vol punt! Ook deze partij zit weer vol met leermomenten en is het analyseren zeker waard!

Johan Haspels – Duncan Klaren 

Het gaat bijna gewoon worden, maar ook Johan en Duncan hebben elke ronde van de rapidcompetitie gespeeld! Om hun competitie nog wat extra glans te geven zullen zij beide gebrand zijn om vandaag met het volle punt naar huis te gaan! Er staat ons dan ook een mooie strijd te wachten! In een Siciliaanse partij worden de dames al snel afgeruild, maar saai zal het zeker niet worden. Duncan weet het loperpaar te bemachtigen in ruil voor een dubbele f-pion. Door een mooie paardensprong van Johan ziet Duncan zich genoodzaakt zijn loperpaar op te geven en lijkt Johan in het voordeel te zijn! Als beide heren hun stukken proberen te activeren ziet Johan een kans om een pion te winnen, deze pion is echter vergiftigd. Duncan weet dit paard in te sluiten en Johan ziet zich genoodzaakt direct op te geven.

Paul Geerligs – Martin Heijlman 

De strijd tussen Paul en Martin begint met Paul zijn favoriete 1.Pc3! Door de openingskeuze van Martin komt er uiteindelijk een Aljechin met een bijna compleet symmetrische stelling op het bord! Paul besluit zijn loperpaar op te geven voor tempowinst, dit tempo weet Martin echter terug te winnen waarna hij een klein voordeeltje lijkt te hebben! Na een lang (en foutloos) gevecht om de open d-lijn is het Martin die met een tactische wending uiteindelijk aan het langste eind trekt! Weer een aantal mooie leermomenten in deze partij!

Jan Nijhof – Abdessamad el Amrani 

Ook in de laatste ronde mogen wij weer een nieuw lid verwelkomen! Abdessamad el Amrani! Abdessamad speelt inmiddels mee in de Flevocup (lange partijen op de zaterdag!) en nu ook in de rapidcompetitie! Wij hopen hem binnenkort in het echt te verwelkomen op de club, maar voor heten wij hem hartelijk welkom op onze online club! Welkom Abdessamad!

Abdessamad mag het in zijn eerste ronde opnemen tegen Jan en zij strijden in het Frans om de overwinning! Ik ben geen expert in het Frans, maar met 2.f4 weet Jan voor mij een onbekende (maar zeker spectaculaire!) variant op het bord te toveren! Er ontstaat een mooie strijd om het centrum en het initiatief! Met goede velden voor zijn stukken en een stevig centrum lijkt Abdessamad de eerste slag te hebben gewonnen en komt met voordeel uit de opening! Jan vecht echter door voor wat hij waard is en weet een dame voor 2 torens te ruilen. Abdessamad heeft zijn troeven echter ingezet op de veiligheid van de koning van Jan, dit lijkt een goede keuze. Met een aantal krachtzetten weet Abdessamad de druk flink op te voeren en moet Jan uiteindelijk zijn meerdere in Abdessamad erkennen! Een mooie debuutpartij!

Paul Chen – Jeroen Duin 

Paul en Jeroen mogen het in deze laatste ronden tegen elkaar opnemen en besluiten er een mooi theoretisch gevecht in het Spaans van te maken! Na de opening ontstaat er een interessante stelling! Jeroen heeft een loper en 2 dubbelpionnen en Paul een paard en geen zwakheden in zijn pionnenleger! Altijd mooi om te zien hoe zulke ongelijkheden in de stelling zich verder ontwikkelen! Zowel Paul als Jeroen weten een mooi veld voor hun paard/loper te vinden en proberen de half-open lijnen te controleren met hun torens. Als ons nog een mooie lange strijd te wachten lijkt te staan, ziet Paul zijn kans opeens schoon om de toren van Jeroen in te sluiten en te winnen! Ondanks de vechtersmentaliteit van Jeroen is dit voor Paul voldoende om de overwinning binnen te halen!

Ton van Rooijen – Luc van Dijk 

Ook de laatste ronde heeft uiteraard een klassieker op het menu staan, ditmaal is dat de partij tussen Ton en Luc in de Benko (of: Wolga!). Beide heren hebben ruime ervaring in deze opening, dit moet dus wel een leuke strijd worden! Onze Tijgerton heeft de Wolga met zwart zelf ook vaak genoeg gespeeld en heeft geen zin om constant onder druk te staan, hij besluit dan ook om het pionoffer niet direct aan te nemen en komt met een mooi voordeel uit de opening! Luc op zijn beurt offert uiteindelijk toch de pion om vervolgens een langdurig initiatief op de a en b-lijn te verkrijgen. Er ontstaat een tactisch lastige stelling waar beide matadoren verzuimen om de genadeklap aan elkaar uit te delen! Voor het neutrale publiek ontstaat er een zeer vermakelijke strijd waar het onduidelijk blijft wie er aan het langste eind zal trekken! Mijn commentaarkwaliteiten zijn onvoldoende ontwikkelt om de spanning goed weer te geven, het beste is dan ook om zelf te kijken wie er aan het langste eind trekt! Zeer vermakelijke partij, met een heel hoop tactische momenten!

Vladimir Kutchoukov – Rob van de Kamp 

Ook Vladimir en Rob willen hun rapidcompetitie extra glans geven door een mooie overwinning in de laatste ronde en gaan dit doen in een Siciliaan! Met 2.d4 en 3.Dxd4 wijkt Vladimir al snel af van de hoofdvarianten en zal er een mooie strijd ontstaan waar beide schakers het op eigen kracht moeten doen! Na de opening lijkt Rob het betere van het spel te hebben doordat de dame van Vladimir een beetje ingesloten raakt. Op het moment dat Vladimir zijn dame lijkt te bevrijden mist hij even dat er nog een loper aangevallen is. Deze kans laat Rob uiteraard niet liggen! Ondanks de vechtlust van Vladimir is dit stukwinst genoeg voor Rob om het volle punt, na een mooie matcombinatie binnen te halen!


Paul Hogervorst – Ruurd Admiraal 

Als kers op de taart van deze laatste ronde hebben wij de partij tussen Paul en Ruurd nog tegoed! In de Philidor houden beide schakers zich – na dameruil – keurig aan de gouden regels van de opening: de pionnen worden in het centrum geplaatst, de stukken worden keurig ontwikkeld en de koning wordt in veiligheid gebracht! Met tegengestelde rokades staat ons echter nog een mooie strijd te wachten! Paul beschikt over het loperpaar en mag zo genieten van een klein openingsvoordeel! Dit voordeel weet Paul optimaal te benutten en hij wint een belangrijke pion en weet en passant de koningsstelling van Ruurd te verzwakken! Als Paul vervolgens ook nog een kwaliteit weet te winnen lijkt de strijd beslist! Ondanks dat Ruurd blijft vechten, weet Paul het volle punt professioneel binnen te halen!

Hopelijk hebben jullie ook deze week weer een vleugje clubgevoel op kunnen snuiven en nog wat geleerd ook! Wij feliciteren Henk met zijn meer dan verdiende periodetitel en zien jullie hopelijk woensdag bij het blitztoernooi, volgende week zaterdag bij de Flevocup én aankomende maandag bij de zomerrapid weer!

Veel gezondheid en de hartelijke schaakgroeten van André, Dennis en Danny

6 thoughts on “Henk Bermon wint eerste periode online rapidcompetitie!

 1. vermeldenswaard is nog dat ik op de 13 zet remise heb aangeboden om zeker te zijn van de 1e plaats in de periode.
  Dennis heeft nog enige tijd nagedacht maar toch besloten om verder te spelen.

 2. “Om dit voordeel optimaal te benutten besluit Jacques met een “rooklift” (een mooie Nederlandse term heb ik nog steeds niet weten te achterhalen, die het weet mag het zeggen!)”

  Uhmmm… Torenlift?

 3.  “Ik ben geen expert in het Frans, maar met 2.f4 weet Jan voor mij een onbekende (maar zeker spectaculaire!) variant op het bord te toveren!”
  Ook al meende ik ook zelf wat nieuws bedacht te hebben, het bleek al een lang geleden toegepaste reactie te zijn, die zelfs ook een naam heeft:  de Labourdonnais variatie, zelfs al door Philidor gespeeld. Het vervelende was dat Abdessamad daar direct één van de sterkste reacties op gaf. Ik heb best al aardige resultaten met dat 2. f4 gehad maar deze vriendelijke man gaf me geen kans.

 4. “Om dit voordeel optimaal te benutten besluit Jacques met een “rooklift” (een mooie Nederlandse term heb ik nog steeds niet weten te achterhalen, die het weet mag het zeggen!)”

  Torenmanoeuvre?

Comments are closed.