SGA A komt net te kort voor de winst

Jeugd

Nadat vorige ronde verloren werd van koploper VAS 1,  mocht ons SGA A team deze ronde aantreden tegen VAS 2. Een thuiswedstrijd, revanche gevoelens, een compleet team, alle ingrediënten voor een mooi resultaat dacht ik.

Ik has de opstelling op basis van de nieuwe jeugdrating gemaakt, waardoor Aman dit keer op bord 2 zat in plaats van bord 1. Hij speelde tegen Maurits Dolleman die tot heel ver in de partij vrijwel elke zet a tempo speelde. Veel zag er ook goed uit, maar hij koos volgens mij wat te makkelijk om een stuk te offeren voor aanvalskansen. Aman bleef de goede zetten te vinden en zijn tegenstander leek steeds minder aandacht voor de verdediging te hebben. Toen Aman in een complexe stelling een kwaliteit en volle toren had gewonnen met nog weinig tijd op zijn klok, had hij er volgens mij het beste voor kunnen kiezen om een toren terug te geven om de dames eraf te kunnen halen om zo naar een makkelijk te spelen eindspel af te wikkelen (paard en toren met pionnen tegen paard met pionnen). Aman koos ervoor om zijn toren te proberen te redden, maar kwam daardoor nog een beetje in de problemen en verloor uiteindelijk veel materiaal. Dit kwam mede door mijn onoplettendheid, ik had pas te laat door dat de tegenstander, met nog bijna een uur op de klok, zijn zetten niet meer noteerde. Toen die eenmaal zijn zetten ging bijwerken had Aman de tijd om eens rustig na te denken hoe hij een eindspel met toren en 3 pionnen tegen paard en 3 pionnen moest uitspelen. Hij koos ervoor om een matvalletje te proberen wat zijn tegenstander niet zag, het punt was binnen.

Lars speelde weer op bord 3. Hij had van te voren al laten weten eigenlijk niet zoveel zin te hebben, hij was laat, en leek ook ongeïnteresseerd aan zijn partij te beginnen. Al snel had zijn tegenstander David Blokdijk een sterk centrum en was duidelijk dat Lars moest vechten voor remise. Ik vermoed dat zijn tegenstander ergens winstkansen heeft laten liggen, de partij vlakte wat af en na ruil van enkele stukken leek het grootste gevaar er wel uit. Lars bood remise aan, wat werd afgeslagen, maar toen er later een pionnen eindspel (4 vs 4) op het bord stond, ging de tegenstander toch akkoord.

Yoram speelde op bord 4 tegen Felix Staab. Ik heb het begin gemist maar ik vermoed dat Yoram een pionnetje had geofferd voor aanvalskansen. Het zag er een tijdje goed uit en het leek me dat Yoram er iets meer uit had kunnen halen dan het interessante eindspel waarin hij twee lopers en zijn tegenstander twee paarden had, met gelijk aantal pionnen. Maar ook in dat eindspel waren er volgens mij winstkansen, maar ik miste zelf de samenwerking van de lopers. Er werd remise overeengekomen.

Jesse speelde een lastige partij op bord 1 tegen Rufus Ang. Zijn tegenstander wist na een halfopen c lijn te creëren via een dubbele aanval op c7 en h7 een pionnetje te winnen en leek deze voorsprong rustig in winst om te zetten. Jesse bleef echter de goede tegenzetten vinden en toen hij veel later in de partij bij zijn tegenstander een geïsoleerde dubbelpion op de f lijn kon creëren dacht ik dat de remise binnen handbereik moest zijn. Hij had echter nog wel te maken met een d pion van zijn tegenstander die al ver doorgeschoven was. Helaas werd deze mooie partij beslist in dubbele tijdnood waarin Jesse alsnog aan het kortste eind trok.

De 2-2 resulteert in een voorlopige 6de plek. Volgende ronde is 14 april uit tegen MSK A1, de huidige nummer 7, waarna we het in de laatste ronde nog tegen de huidige nummer 2, Amsterdam-West A1, op moeten nemen.