Almere 3 mist directe kans op lijfsbehoud

Senioren

Afgelopen woensdag3 april speelde Almere 3 een cruciale wedstrijd tegen de Amstel 2 in Uithoorn. Bij winst was behoud van de 1e klasse vrijwel zeker gesteld.

Al snel ging het mis bij Almere: Pieter Kooijman op bord 8 won in de opening een pion, welke de witspeler openingsvoordeel bezorgde. Toen Pieter in het begin van zijn partij een simpel offer op f7 met de witte loper miste was het lot beklonken. Pieter hield nog wel lang stand, maar het ging bij iedere witte zet snel achteruit met de zwarte stelling. Pieter moest tenslotte als eerste de koning omleggen (0-1). Gelukkig voor Almere gebeurde er op twee andere borden ondertussen het omgekeerde. Zowel Gerard Koeleman als Ton Sprong wisten vanuit de opening voordeel te behalen. Bijna gelijktijdig wonnen beiden een stuk: Gerard via een mooie combinatie, Ton kreeg een stuk cadeau via een vork. Gerard speelde zijn partij snel en bekwaam uit, en scoorde ons eerste punt (1-1). Wat later scoorde Ton een tweede punt omdat zijn tegenstander in een gulle bui was: op zet 24 kreeg Ton zelfs een tweede stuk in de schoot geworpen en gaf zijn tegenstander op (2-1).
Op de andere borden was toen nog niet veel aan de hand. Richard van het Schip had veel tijd in zijn stelling gestoken, Dick had ruimtevoordeel, Johan D. stond gelijk evenals Kees. Bij Johan B. stond het iets minder.

Door het ruilen van stukken was uiteindelijk het lichte voordeel van Dick de Jong verdwenen en stond er een stelling op het bord die uitnodigde tot remise. Dit werd dan ook besloten (2,5-1,5). Het zag er goed uit voor Almere, maar zoals vaak ontstaan er na tienen stellingen op het bord die niet waren voorzien. Kees Vlak scoorde nog een remise (3-2), waardoor wij dichter bij het beoogde resultaat kwamen. Maar toen ging het mis bij beide Johannen. Johan Dielhoff had een remisestelling maar zijn tegenstandster dwong Johan tot  een dusdanige ruil dat er voor de Amstelspeelster een beter eindspel ontstond. Uiteindelijk  kon Johan dat niet houden en moest hij opgeven (3-3). Bij het bekijken van het bord van de andere Johan op dat moment schrok ik. Kon hij dat nog wel remise houden? Maar eerst vlug naar onze eerste bordspeler Richarddie in grote tijdnood zat. Hij had nog een kleine 7 minuten en zijn tegenstander ruim 23 minuten. Ik vroeg aan Richard, die een stuk had tegen 2 pionnen, of hij kon winnen. Het antwoord was resoluut: