rsz ck02

Clubkampioenschap: Verslag 2e partij

Analyses Senioren

Plaats van handeling was wederom bij Frans waar we na een heerlijke maaltijd weer in de ingerichte schaakkamer plaatsnamen. Vanaf de plek waar wij zitten heb je prachtig uitzicht over het weerwater en het ‘dak’ van het centrum en het Flevoziekenhuis. Een prima locatie voor een schaakpartij; een tweekamp zou hier ook niet misstaan!

Aangezien ik de 1e partij verloren had moest ik (ook nog met zwart) alles of niets spelen. Na een behoudende opening ging het al snel los na een zet of 15. Ik startte een typisch koningsindische-achtige aanval rechtstreeks op de witte koning terwijl Dennis mijn damevleugel ging oprollen. Mijn gekozen opstelling zonder rokade was echter verre van goed maar in ieder geval was er iets wat een beetje op een aanval leek. Ik speelde vooral ook voor mijn doen heel snel met de hoop Dennis ook nog een beetje in tijdnood te krijgen wat het verdedigen hopelijk lastiger zou maken. 

Deze tactiek werkte dit keer, ik kreeg Dennis ditmaal in redelijke tijdnood, echter bleef hij zeer lang taai verdedigen en mijn aanval was eerlijk gezegd niet zo veel. Maar in een toch wel beladen wedstrijd blijft het voor ons mensen toch lastig om koelbloedig te blijven en op z’n Tals offerde ik weer eens van alles waar natuurlijk niks van klopte, maar het is wel mijn ouderwetse speelstijl en gedurende de partij was ik toch lichtelijk optimistisch. Dennis had echter een geniale verdediging opgezet op de witte velden waar eigenlijk geen doorkomen aan was. Op zet 31 kon eindelijk m’n dame de stelling binnendringen maar bij goed spel was ook dit nooit meer dan remise door bijvoorbeeld eeuwig schaak. Rond zet 35 was het kantelpunt, Dennis besluit met zijn koning te gaan rennen en met zijn dame de schaakjes te dekken, op zich niks mis mee, maar hierdoor kreeg de aanval toch wat nieuwe impulsen en (een gedekt) paard en dame zo dicht bij de koning maakt een tegenstander in tijdnood toch enigszins nerveus en opeens won ik een stuk (terug). Rond het einde werd ook ik ineens lichtelijk nerveus van de witte vrijpionnen op de koningsvleugel en de wijze van afronden verdient ook geen schoonheidsprijs maar het gaf toch wel een goed gevoel.

Bij de analyse (geflankeerd door de trouwe toeschouwers Tobias en Hing Ting) bleek al gauw dat ik door het oog van de naald gekropen ben en tot zet 30 gewoon ronduit verloren stond. Ook na invoeren in de computer bleek dat het allemaal zeer dubieus was. Gelukkig had ik dit gevoel niet gedurende de partij, door mijn onkunde/optimisme wist ik niet dat ik zo slecht stond, maar ‘ignorance is a bliss’ wat dat betreft. Ik wil mijn aanval wel vaker overschatten en het zou eigenlijk allemaal wat rustiger moeten maar dit soort (dubieuze) aanvalspartijen geeft me wel het meeste plezier in het spel. Ik blijf toch de romantische speler.

Nu wordt het dus rapid, 2 beslissingspartijen met een tempo van 25m +10s per zet.

Bij wederom gelijk eindigen wordt dit 2x rapid met 15m + 5s per zet, daarna (bij gelijk eindigen) gaan we over tot vluggeren, 2x blitz met 3m +2s per zet. 

Als het blitzen ook 1-1 wordt volgen nog meer blitzpartijen (het lot bepaald de kleurverdeling) met hetzelfde tempo waarbij het sudden-death principe gehanteerd wordt. Degene die dan als 1e een potje wint is clubkampioen! Dit spektakel wordt op 1 avond afgewerkt.

Datum en plaats van handelen wordt nog nader bepaald.

 

Foto’s gemaakt door Andr√© Klaren

 

rsz ck05