zaal

NK D: Kavya Raulji Nederlands Kampioen!

Analyses Jeugd

Het was het afgelopen weekend erg zonnig, perfect weer voor een jeugdschaaktoernooi! Dat kwam goed uit want traditiegetrouw wordt tijdens het hemelvaartsweekend het Nederlands Kampioenschap tot en met 12 georganiseerd. De Schaakvereniging Almere werd in de algemene categorie vertegenwoordigd door Jimmy Zheng, Duncan Klaren, Mitia Shadrin, Daniël Kutchoukov, Roger Labruyère en in het meisjestoernooi door Dalya Mang,  Kavya Raulji en Manasvita Basa.

 

 

De speelzaal (foto’s zijn gemaakt door Andre Klaren)

 

Het NK D begint op Hemelvaartsdag en wordt in 3 dagen gespeeld. De spelers hebben een zwaar schema van 3 partijen per dag van 55 minuten (+ 10 seconden) per persoon. Het NK D is een hele bijzondere combinatie van een toernooi met hele serieuze partijen die al op een hoog niveau gespeeld worden en een jeugdtoernooi. Het toernooi wordt gehouden in een buurthuis met een groot voetbalveld, een plein en een kinderboerderij. 

 

Kavya Manasvita

Manasvita en Kavya in actie

 

Voor veel spelers was dit de laatste kans om een prijs te winnen op het NK D. En dit lukte Kavya! Zij werd Nederlands Kampioen in de meisjescategorie met 7,5 uit 9. Een prachtige score waarmee ze ongedeeld eerste werd. Ook Daniël en Duncan eindigden op het podium, beiden eindigden zij op 6 uit 9 en werden ze 7e resp. 8e. Daarnaast ontving Daniël de schoonheidsprijs voor zijn partij in ronde 3! Manasvita eindigde op haar eerste NK D heel knap op de 9e plaats met een score van 5 uit 9. Dalya, Mitia, Roger en Jimmy eindigden netjes in de middenmoot.

 

Almere

De drie prijswinnaars

 

Kavya is door deze toernooiwinst gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap in Roemenië! Daniël mocht in 2014 naar Georgië en Jessie in 2015 naar Kroatië. In 2017 zullen dit twee meisjes van SV Almere zijn, Manasvita (E) en Kavya (D). Wat het nog bijzonderder maakt is dat deze twee spelers van Basisschool Letterland zijn (Kavya is inmiddels naar de middelbare school). Zij zijn in september live te volgen op het EK in Roemenië.

 

Kavya gefeliciteerd met dit geweldige resultaat!! Tot slot dan nu nog mijn drie favoriete partijen van dit toernooi.

 

Kavya

Kavya tijdens de prijsuitreiking

 

IMG 20170528 WA0016

Kavya en een trotse trainer

 

Partij 1 Romayn Brandsma – Daniel Kutchoukov (ronde 3)

Daniel was de eerste dag in vorm. Hij won al zijn partijen. De laatste van deze dag won zelfs de schoonheidsprijs in de erg moeilijk te spelen Benoni die volgens de jury perfect werd uitgevoerd.

Partij 2 Duncan Klaren – Yichen Han (ronde 3)

De derde ronde was voor Duncan een zware, hij moest tegen toptalent Yichen Han (9 jaar oud, rating 1877). Zijn tegenstander zorgde ervoor dat Duncan een geïsoleerde pion kreeg. Duncan zocht compensatie door een koningsaanval te starten. Dit leek het juiste plan waardoor hij de stelling in evenwicht hield. Zijn op papier sterkere tegenstander kon niet leven met het idee van remise en wilde per se winnen. Dit werd mooi afgestraft door Duncan.

Partij 3 Kavya Raulji – Amelia Jonkman (ronde 9)

De laatste ronde was nog erg spannend. Koploper Wendy Huang stond een halfje voor op Kavya. Kavya moest dus winnen om kans te maken om ongedeeld eerste te worden (als Wendy zou verliezen). Om het nog lastiger te maken speelde haar tegenstander het Frans, een opening die voor jeugdspelers erg lastig is. Terwijl Kavya een aanval aan het opbouwen was werd Wendy op het andere bord mat gezet. Kavya bouwde de druk op waardoor een fout snel gemaakt is. Dit gebeurde dan ook, Kavya won de dame van haar tegenstander en daarmee het toernooi. 

 

Links

Foto’s van Frans Peeters

Toernooiwebsite