diagram

Almere 1 wint met al het geluk van de wereld van DD 2

Analyses Senioren

Voordat we beginnen: de persoonlijke resultaten van deze wedstrijd vind je op https://knsb.netstand.nl/pairings/view/3250.

Alles was geregeld voor de uitwedstrijd tegen DD 2. Martijn, Duncan en Ahnaf zouden met Dennis meerijden en de rest kwam met de trein. Helaas had Dennis wat problemen met zijn auto en moesten ze alsnog de trein pakken. Met de auto ben je niet veel sneller in Den Haag dan met de trein, maar als je om half 12 vanaf de club toch nog met de trein moet, kom je te laat. Ons halve team was daardoor 20 minuten te laat. Dat viel eigenlijk nog wel mee, maar het is vervelend om met stress aan je partij te beginnen.

 

Ik was als eerste klaar. Mijn tegenstander had wat druk in de opening, maar begon daarna fouten te maken. Dat ging zo:

 

 

Helaas was deze voorsprong van korte duur. Duncan kreeg een variant tegen zich die hij niet zo goed kende. En als je zo jong bent als Duncan, gebeurt dat nu eenmaal wat vaker dan bij de gemiddelde, ervaren KNSB-speler. Hij verloor een kwaliteit voor een pion en het eindspel was kansloos. Ook de afgenomen bedenktijd en het toegenomen stressniveau ten gevolge van de moeizame heenreis kunnen aan deze nederlaag ten grondslag liggen, maar zijn tegenstander maakte het keurig af. 1-1.

 

 

Ahnaf pakte de opening ook niet helemaal optimaal aan en toen hij de stelling compliceerde, werden er veel stukken afgeruild. In het eindspel dacht ik dat hij misschien iets slechter stond, maar de zwartspeler leek ook niet erg ambitieus (of misschien was de stelling gewoon in evenwicht) en ze kwamen later remise overeen. 1.5-1.5.

 

 

De aanblik van de overige borden gaf weinig reden tot optimisme. Diederic had zich verrekend en verloor een stuk. Ivo’s stelling was onduidelijk en bij Dennis zou het waarschijnlijk remise worden. Dat viel een beetje tegen. Hij kreeg namelijk zijn voorbereiding op het bord (we hadden eerder die week even de koppen bij elkaar gestoken zoals dat zo mooi heet) en dus had ik hoge verwachtingen. Martijn en Richard stonden wel oké denk ik. Een kleine overwinning was het maximaal haalbare.

 

Ik zat even in de analyseruimte met onze jonge talenten en ineens had Richard gewonnen. Net zoals de vorige keer heb ik weer niks van zijn partij gezien. Dat is een verbeterpunt voor mij als teamleider, maar toen stonden we dus 2.5-1.5 voor. Richard schrijft het volgende over zijn eigen partij:

 

“Na een mislukte opening stond ik voortdurend wat gedrongen. Voordeel voor wit maar niet direct beslissend. De stelling liet zich gewoonweg makkelijk door wit spelen en zwart moest wel iedere keer de juiste zet doen. Dat kostte me wel (te) veel tijd. Daardoor zat ik vanaf zet 20 onder de 3 minuten. Daardoor slaagde ik er nog in om een verkeerde zet te doen en in een verloren stelling terecht te komen maar gelukkig deed mijn tegenstander een totaal verrassend offer voor mij. Een slecht offer. Wellicht dat wit in wilde spelen op mijn tijdnood. De stelling rondom de zwarte koning werd opengetrokken en snel switchte de witte toren naar de andere vleugel. Ik denk dat mijn tegenstander dacht dat zijn toren en dame op mijn open koning konden gaan jagen. Niet in deze zetvolgorde in ieder geval want een simpele pionzet sloot de diagonaal van de dame af zodat die niet meer bij mijn koning kon komen en tegelijkertijd werd het veld waarop de toren eventueel nog schaak kon geven onder controle genomen. Wit probeerde nog door te offeren om nog aanval te behouden. Dankbaar accepteerde ik alles en toen wit misschien nog enige dreiging van heel veel schaakjes had wikkelde ik met een familieschaakje af naar een eindspel met toren, loper en pion meer. Dat geloofde mijn tegenstander wel. 0-1.”

 

 

29. Qf1 Kb7
30. Na4 Ng6 ?? (30… Rc7 +=)
31. Nxc5+ ??  De ene blunder lokt de andere uit. (31. Rb3 c4 32. Rxb6+ Kc8 33. f5 Bxd2+ 34. Kxd2 Nxe5 (34… exf5 35. e6) 35. Rxe6 Re7)
31… bxc5
32. Ra3 c4
33. Kb1 Nxe5
34. Qh3 Bxf4
35. Rb3+ cxb3
36. Qxb3+ Ka7
37. Bb4 Rc7
38. Bd6 Nc4
39. Bb4 Nd2+
0-1

 

Niet veel later kwam de vraag van Dennis of hij het remise-aanbod van zijn tegenstander mocht aannemen. Ja, prima, die remise was toch al ingecalculeerd. Hij wachtte nog even om te zien hoe zijn teamgenoten de tijdsnoodfase doorkwamen. Best slim. Zijn tegenstander, FM Happel, is overigens niet de jongste meer, maar speelt nog een zeer degelijke partij. 3-2 dus.

 

Het echte geluk in deze wedstrijd hadden we vooral in de partijen van Diederic en Ivo. Ivo analyseert  zijn partij zoals we dat van hem gewend zijn, namelijk grondig:

 

 

Diederic stond zoals gezegd een stuk achter. Dat was jammer, want de opening was een groot succes voor wit. Zijn tegenstander wikkelde af naar een eindspel met paard+loper voor hem en een toren voor Diederic. Hij (zijn tegenstander) had 1 of 2 pionnen meer (het waren er geen 3, toch?). Dat was technisch een vrij eenvoudig gewonnen eindspel, maar toen Diederic het zwarte paard aanviel, deed zijn tegenstander een compleet willekeurige zet en kon Diederic het paard zomaar meesnoepen. Helaas was het eindspel toen nog steeds slecht tot verloren. Kan je nagaan hoe ontzettend slecht hij daarvoor moet hebben gestaan! Zwart had 3 pionnen en een loper, wit 1 pion en een toren. Het eindspel werd uiteindelijk remise, maar Diederic en zijn tegenstander vonden kort na de partij toch een winst voor zwart. Je kon met zwart een soort bruggertje bouwen met je loper, heel grappig. Dat was dus een behoorlijke meevaller. Daarmee waren de twee matchpunten binnen.

 

Martijn hoefde daarom geen rekening meer te houden met de wedstrijd/andere borden. Na zijn monsterlijke 9/9 in Tata stevent hij op de 2300 af en dat is natuurlijk zijn doel. Die ambitie staat hem goed; ik zou hem graag verwelkomen tot de FM-club. Hij had een mooie aanvalsstelling in de Najdorf met tegengestelde rokades (wit 0-0-0, zwart 0-0). Op de koningsvleugel gebeurde er niets meer en hij had vrij spel op de damevleugel, waar wit zijn koning dus had verstopt. Ook had Woudje een mooi paard op c5 staan dat nooit meer kon worden aangetast door de armzalige witte loper op f3. Op de koning af en mat volgt spoedig, zou je denken. Helaas zag onze Freund zich genoodzaakt om dames te ruilen en in het eindspel was het weer anybody’s game. Martijn had wat fraaie manoeuvres ingezet en kwam steeds wat beter te staan, totdat hij ineens zijn paard weggaf via een simpele combinatie. Gelukkig had wit bijna geen pionnen meer over en leek het me onwaarschijnlijk dat Woudje hier een 0 ging eten. Niet veel later ging de laatste witte pion eraf en zag wit zich ineens genoodzaakt om zijn loper te geven voor een pion. Wat een absurde partij zeg. Toen had Martijn zijn g-pion nog en ze hadden allebei een toren. Helaas stond de witte koning al op g1. Een enigszins omslachtige manier om remise te maken, zeker omdat hij niet voor de simpele verdediging met de toren op de onderste rij koos. We zaten al zo lang te wachten en toen moesten we ook nog 30 zetten lang naar dit weinig inspirerende eindspel kijken, maar natuurlijk probeer je dat nog even met zwart.

 

 

We kunnen ons gelukkig prijzen met de 5-3 overwinning, want niet iedereen speelde op de top van zijn kunnen. Met gemiddeld 150 punten meer had ik gehoopt op een overtuigende zege. Zo word je kampioen, moeten we maar denken. Alleen Schaakhuis heeft ook 4 MP na 2 ronden, maar wij hebben wel 1.5 BP meer. Op 3 november gaan we in eigen huis proberen deze koppositie te handhaven tegen Oud Zuylen 2. Zie https://knsb.netstand.nl/divisions/view/85 voor de stand.

 

Groetjes, Tobias