rsz almere1

Almere KNSB1 wint eerste ronde

Analyses Senioren

Zaterdag had Almere 1 Schaakcombinatie HTV uit Den Haag op bezoek. Dat we dit jaar een sterk team hebben, was al wel duidelijk, maar de eerste ronde uithalen met 6.5-1.5 is wel ruig. Voor wie dit verslag liever leest met de resultaten bij de hand: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/3246.

 

Foto gemaakt door Andre Klaren

 

De tegenstander van Dennis speelde in het Konings Indisch zijn paard om naar g7 om f7-f5 te kunnen spelen en zijn loper moest dan maar even op f8 gaan staan. Dat is een bekend plan, maar ik vraag me af of het hier wel nodig was. DenDen reageerde hierop met het anti-positionele f2-f4, met als rechtvaardiging dat de zwarte stukken nog niet klaar waren voor actie. Zijn aanpak leek riskant, maar onze man had het bij het rechte eind en kreeg de betere stelling. Later won hij een pion en kon hij het afmaken met een mooie combinatie, elegant in zijn eenvoud:

 

 

Duncan was ook snel klaar. Zijn tegenstander zag zich in de opening genoodzaakt om Da4+ met Kd8 te beantwoorden. De witte stukken vonden snel hun vertrouwde (goede) velden en toen werkte de tactiek al snel in het voordeel van die kleine. Na een leuk stukoffertje volgde het mat spoedig.

Bij een 2-0 voorsprong kwam Ivo maar eens informeren of remise een aanvaardbaar resultaat was. Caspar had die vraag even daarvoor ook al gesteld. Gelukkig had ik net een rondje langs de borden gedaan. Eigenlijk stonden we overal wel prima, alleen bij Ahnaf bestond er wat instortingsgevaar. Ivo nam het remise-aanbod van zijn tegenstander dus maar aan. Achteraf ontstond er nog een levendige discussie, want Martijn “zou nooit remise geven in die stelling” (merk ook zijn woordkeuze ‘geven’ op). De engine beoordeelde de slotstelling op -0.08, zeker geen gemiste kans dus, mijn indruk was dat er weinig spel meer in de stelling zat en dat klopte wel, al kan er in een partij natuurlijk van alles gebeuren.

Ik kwam Richard even op de gang tegen en vroeg hoe het ging. Tot mijn verbazing bleek hij al gewonnen te hebben. Hij had het loperpaar en een klein beetje meer ruimte, maar zwart had niet echt verzwakkingen. Een prettige stelling dus met een klein voordeeltje. “Dat kan nog wel even duren”, denk je dan, zeker als het een partij van Richard is. De stelling kwam echter open en dan gaat het hard: 3.5-0.5.

Even later zag de tegenstander van Caspar in dat het eindspel niet heel smeuïg meer was en dus waren we weer een halfje dichterbij de 2 MP. Een prima resultaat van Caspar met zwart tegen een wat hogere tegenstander.

Ahnaf was een beetje greedy geweest in de opening. Zijn tegenstander had een pion geofferd voor activiteit en zijn compensatie was royaal te noemen. Ahnaf kon daar nog wel mee wegkomen door het witte centrum snel onder druk te zetten, maar toen hij dat niet deed, stond hij duidelijk verloren toen de witte stukken zijn stelling binnendrongen. Wit was tactisch niet bij de les en deelde niet de laatste klap uit, waardoor Ahnaf nog min of meer in de partij bleef. Even later liet zijn tegenstander gelukkig eeuwig schaak toe. Een behoorlijke tegenvaller voor SHTV en de speler in kwestie, maar ja…

We waren die dag vooral erg trots op Martijn die een hele normale partij speelde. Hij ontwikkelde zijn stukken, zette netjes 2 pionnetjes in het centrum en ging toen eens kijken hoe hij zijn stelling kon verbeteren en deed dat met kleine zetjes als a7-a6. Dus geen speculatieve stukoffers, aleatorische aanvallen of patserige paardzetten dit keer. Niets van dat al. Zijn tegenstander shufflede zijn stukken wat rond op de onderste twee rijen en ondanks dat het voordeeltje voor Woudje niet zo duidelijk was, werd de beperkte speelruimte zijn tegenstander toch fataal rond zet 38.

Ik was zelf als laatste nog bezig en was een beetje nukkig over/tijdens mijn partij. Ik had mijn voordeel (zo’n +0.50 zag ik toen ik even achter een container mijn partij alvast stond in te voeren) helemaal weggegeven met het volstrekt onnodige 20.c3-c4. Met gedachtes als “rustig blijven, hij heeft weinig tijd, misschien sta je nog steeds iets beter” probeerde ik er vertrouwen in te houden. Na een tumultueuze tijdnoodsfase bleek zijn onveilige koning toch problematischer voor hem te zijn dan ik dacht en won ik verrassend snel. Rond zet 37-40 zal het waarschijnlijk gelijk gestaan hebben of stond mijn tegenstander misschien zelfs beter.

Een geflatteerde uitslag zou ik het dus niet noemen. We hebben een sterk team en kunnen het kampioenschap ambiëren. GG boys.

 

Update 25-9-2018: De containerpassage was slechts een poging tot humor en was uiteraard niet serieus bedoeld.