Almere 1 haalt eerste bordpunt binnen tegen Assen

Senioren

Zaterdag 28 oktober debuteerden we thuis met Almere 1 in de tweede klasse. Onze tegenstander was Assen 1 met als kopman Ivo Maris, een vriend van mij en Ivo (K.). Vorig jaar in de derde klasse waren wij een jong team, maar nu viel het me vooral op hoe jeugdig Assen was: allemaal gasten van een jaar of 25-30 die duidelijk actief aan schaken werken met elkaar. Leek me een leuke community.

 

Bert (bord 8, wit) ging pawn grabben in de opening en daar kreeg zijn tegenstander natuurlijk wat tijd/een initiatief voor terug. De pion slaan leek me op zich oké – ik had hem waarschijnlijk ook niet kunnen laten slaan – maar Bert ging direct daarna de fout in en moest een kwaliteit inleveren. De partij duurde nog onnodig lang, maar werd m.i. nooit echt spannend meer. 0-1 voor Assen.

 

Dennis (bord 4, wit) had in een Engelse structuur een mooi veld op d5 voor zijn paard, maar zijn tegenstander had dezelfde troef in handen op d4. Verder waren er niet echt factoren die de stelling nou echt uit balans maakten. Even later kwam hij vragen of remise oké was en mijn inschatting was dat we de match toch al gingen verliezen: niemand stond beter, her en der zag ik al wat zorgelijke stellingen en Bert had al verloren. Dennis koos ervoor om het remise-aanbod aan te nemen: ½-1½.

 

Niet veel later volgende mijn remise (bord 2, wit). Ik speelde onverwachts tegen Ivo Maris (2416) en zijn stijl laat zich gemakkelijk vergelijken met die van Manuel Bosboom: in ongebruikelijke openingen een leuke partij proberen te spelen, creatief in aanval en verdediging en met weinig oog voor de materiaalbalans altijd op zoek naar het initiatief. En natuurlijk ziek goed rekenen. Best een leuke speler om eens wat partijen van te bekijken. Ik stond wat beter na de opening en kon ergens groot voordeel halen, maar ik rekende niet goed en dook maar een eindspel in. Dat eindspel bleek niet echt voordeel op te leveren en met 6 minuten op de klok bood ik maar remise aan. 1-2 voor Assen.

 

Dan volgt nu natuurlijk een hele reeks nullen. Richard (bord 5, zwart) speelde een voor hem kenmerkende partij: passief, maar erg solide – een harde noot om te kraken. Hij ruilde m.i. de verkeerde stukken af en zocht niet naar actief tegenspel, waardoor het wachten was op een aanval van de witspeler. Die kwam er uiteindelijk en ondanks dat alle ingrediënten voor een gevaarlijk initiatief van wit aanwezig waren, was het Richard die vlak voor de tijdcontrole goed tot gewonnen stond toen zijn verdediging stand hield. Helaas blunderde hij toen en ging het punt naar de tegenstander. 1-3.

 

Duncan (bord 6, wit) speelde iets van een King’s Indian Attack. Niet mijn ding, maar hij moet zijn jeugdige nieuwsgierigheid toch bevredigen. Er gebeurde eigenlijk weinig: beide spelers waren hun stelling aan het verbeteren en er was nog weinig ‘fysiek contact’ (geen directe confrontatie). Toen die confrontatie er wel kwam, was het helaas Duncan die ineens 2 pionnen verloor. Volgens het verslag van de tegenstanders had Duncan toen nog wel aanvalskansen, maar toen die doodbloedde was het niet veel later 1-4.

 

Ivo (bord 3, zwart) speelde een alleszins redelijke partij tegen een sterke tegenstander: Tjapko Struijk (+-2250), voormalig Philidor 1847-speler. In de opening kon hij goed onder de normale druk van wit uitkomen en toen kregen ze een soort Siciliaanse structuur waarin wit voor de optimistische rooklift f1-e1-g3 ging, om i.c.m. de dame op g4 mat te dreigen g7. Die aanval kwam niet van de grond en toen stonden de witte stukken tamelijk willekeurig verspreid over het bord. Ivo won uiteindelijk via een combinatie een stuk, maar in tijdnood blunderde hij eeuwig schaak en toen hij dat uit de weg ging was het zelfs mat. 1-5.

 

Danny (bord 7, zwart) was niet bepaald thuis in de opening (ik heb dat hoofdstuk nog niet gelezen) en zijn tegenstander kreeg een kansrijke aanvalsstelling omdat hij de geïsoleerde pion had met 2 tempi meer t.o.v. normale structuren. Hij probeerde met een (dubbel?) pionoffer tegenspel te krijgen, maar maakte even later nog een klein foutje en toen was zijn stelling echt verloren. 1-6.

 

Martijn (bord 1, zwart) had zich voorbereid (al is het maar mentaal) op Ivo Maris, maar trof Rieks Taal (2165). Hij ging snel op de koning af met een Alpha Zero geïnspireerd h-pionnetje en had daar in het proces een pion voor geofferd, maar op het moment suprême gaf hij zomaar zijn h-pion weg – en daar was nou juist zijn hele aanval op gebaseerd. Met twee pionnen minder en geen aanval meer, was het een kwestie van techniek en vooral tijd voordat de witspeler won. Jammer. 1-7 voor Assen.

 

Nu kan ik natuurlijk gaan betogen dat 1-7 een geflatteerde uitslag was, maar de tegenstanders waren erg sterk en in de buurt van een matchpunt (laat staan 2) waren we nooit. Good game.

De gedetailleerde uitslagen: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/5085

De stand in de poule: https://knsb.netstand.nl/rounds/view/890

Het verslag van Assen: https://www.schaakclubassen.nl/externverslag.php?seizoen=1920&team=1&ronde=1