Enerverende beslissingswedstrijd Almere 6

Senioren

Afgelopen woensdag speelde Almere 6 de beslissingswedstrijd tegen Amsterdam West 8, bij de schaakvereniging de Raadsheer. Wie zou er degraderen uit de 2e klasse A, en wie speelt volgend seizoen nog in deze klasse. Almere miste drie vaste spelers, maar beschikte over drie goede invallers.

 

Al snel tekende zich donkere wolken boven de partij van Ron Woudsma spelend op het 6e bord tegen Pieter Venema (1508). Wist hij in de vorige partij tegen een sterkere tegenstander nog een remise uit het vuur te slepen, nu moest Ron het onderspit delven. Stukverlies in de opening kwam hij niet meer te boven, en de eerste mokerslag was uitgedeeld door Amsterdam West.

 

Gelukkig voor Almere, speelde Paul Keizers een goede partij tegen de veel sterkere Rob Thijssing (1593) op het 7e bord. Na aanvankelijk onder druk gestaan te hebben wist Paul via een mooie combinatie onder de druk uit te spelen, en zelfs stukwinst te bewerkstellingen. Om vervolgens de winst binnen te hengelen. 1-1

 

Vrij snel daarna wist Peter Delis op het 2e bord spelend zijn tegenstander Jan Pieter Streef (1678) tot wanhoop te brengen. Goed vanuit de opening spelend kon Peter stukwinst halen, maar hij dorst dit niet aan. De druk op de witte stelling werd alsmaar groter en er was maar weinig speelruimte voor de witspeler. Nadat alle zware stukken geruild waren had Peter een groot overwicht, maar de stelling was nog niet gewonnen. Met beide de zwarte loper op het bord en diverse pionnen, gaf de witspeler plotseling op! Peter had weliswaar de iets betere stelling , maar het was niet zomaar één twee drie gewonnen, en zeker niet in tijdnood. Een welkome 1-2 voor Almere.

 

Ron Bruins tegen Sjaak Vlaming (1657) op het 3e bord, kwam goed uit de opening en wist de g pion op te peuzelen. Na lang, heen en weer gemanoeuvreer werden diverse stukken afgeruild, waarna er voor beide spelers twee Torens overbleven met diverse pionnen. De zwartspeler ging over tot ruil op de b lijn, wat Ron prima vond, immers op de g en h lijn had Ron de overhand, welke hem de winst bezorgde. Een mooie partij !! 1-3 Almere

 

Maar toen staakte de schaakmachine, op het 8e bord speelde Simon Vreeburg tegen Cees Flikweert (1559), die lange tijd gelijke tred hielden, echter toen Simon een pion niet dekte, was hij deze kwijt en kwam onder druk te staan. Hij hield dit lang vol, maar moest tenslotte zijn koning omleggen. 2-3

 

Jeroen Duin speelde op het 5e bord tegen de geroutineerde Bert Dreef (1500). Ik heb helaas weinig van de partij van onze teamleider gezien en hoorde dat hij had opgegeven. Hierdoor kwam Amsterdam West langszij en zag het er uit alsof het wederom 4-4 zou worden, immers de borden van Pim en Ton stonden gelijkwaardig.

 

Als eerste was de partij van Pim Beers op het 4e bord tegen Hans Balhuizen (1589) klaar. Ergens heeft Pim kansen gehad, maar Hans wist de partij in evenwicht te houden en zodoende moest Pim berustten in remise 3.5-3.5

 

Alles hing nu af van het 1e bord waar Ton Sprong de degens kruiste met Bart de Boer (1703). Tot de 41e zet was de stelling gelijk, Bart speelde vaker tegen b4 vertelde hij.

 

Maar mede door de tijd, kwamen nu niet meer de beste zetten op het bord van de witspeler. Op de48e zet gaf Bart een belangrijke centrumpion (e6)weg. En nadat de paarden geruild waren, restte er een Toreneindspel met zes tegen vijf pionnen, die door Ton behoedzaam werd uitgespeeld. De witspeler drong de zwartspeler achteruit met zijn d- en e pion, en er bleef geen ruimte over voor de zwartspeler, die tenslotte door zijn tijd ging.

 

Almere won met 4.5 – 3.5.

 

Een mooie seizoen afsluiting, op naar het nieuwe seizoen.

TS