Rapid ronde 3

Online Senioren

Afgelopen maandag is de derde ronde van de online rapidcompetitie gespeeld! Op deze paasmaandag was er gelukkig weer genoeg animo om een mooie rapidronde te spelen en hebben we weer een vleugje clubgevoel op kunnen snuiven!

Omdat we allemaal niet genoeg kunnen krijgen van onze edele schaaksport is er aansluitend op de rapid een Arena-blitztoernooi georganiseerd. Dit bleek voor de 18 overgebleven leden een ideale plek om de adrenaline van de verloren (of gewonnen) rapidpartij op een sportieve manier kwijt te raken! Ook dit experiment durven wij dan ook met recht een succes te noemen!

Met 30 deelnemers aan het rapidtoernooi kwam er weer genoeg spektakel op het bord! Stuk voor stuk kwamen er weer mooie gevechten op het bord en de salonremises lijken online helemaal niet meer te bestaan! Met slechts 1 remise en 14 overwinningen hebben we weer genoeg om even rustig voor te gaan zitten!

Henk Bermon – Caspar Kruijf 

In het Spaans weet Henk al snel een pionnetje van Caspar af te snoepen, hetgeen Henk direct groot voordeel geeft. Henk weet dit voordeel optimaal te benutten en druk Caspar langzaam maar zeker dichter naar de afgrond. Als Caspar ook nog een stuk verliest beslist hij alles op alles te zetten en een koningsaanval te starten. Henk is hier echter niet van onder de indruk en weet Caspar vervolgens met een mooie combinatie mat te zetten!

Oscar Klaren – Duncan Klaren 

In het tennis kennen wij de nu al legendarische Sister Act gevechten tussen Venus en Serena Willams. Deze ronde nemen de gebroeders Klaren het tegen elkaar op in de nu al legendarische Brother Act, we zullen hopelijk nog veel van deze gevechten mogen zien! In de Najdorf-variant van het Siciliaans vliegen de broers elkaar direct naar de haren! Na een paar rake klappen over en weer besluit Duncan dat het mooi geweest is. Met zijn verwoestende forehand laat hij Oscar alle kanten van het veld zien, hetgeen Duncan een stuk en de overwinning oplevert.

Michel van Liempdt – Daniël Kutchukov

Voor de liefhebber wordt er in de confrontatie tussen Michel en Daniël maar weer eens een Caro-Kann op het bord getoverd, ditmaal de Tartakower-variant. Daniël heeft inmiddels al aardig wat ervaring met deze opening en laat dit op het bord ook tot uiting komen. Met een mooie samenwerking van zijn stukken weet hij een solide stelling op te bouwen en wacht zijn kans rustig af. Als Michel een gat bij zijn koning toelaat aarzelt Daniël niet om zijn Dame op h3 te plaatsen, hetgeen uiteindelijk een mooie combinatie toelaat. Een paar zetten later kunnen de stukken in de digitale doos.

Martin Heijlman – Jacques Huijzer

In een geweigerd damegambiet weet Jacques met zwart al snel een gelijkwaardige stelling op het bord te krijgen. Beide heren lijken vandaag een balansdag te hebben en houden de stelling dan ook rustig en ruilen er op los tot er een gelijkwaardig toreneindspel op het bord komt. Als Martin na zijn 41e zet remise aanbiedt, gaan de heren er vredig met een half punt vandoor.

Johan Dielhoff – Rob van de Kamp 

In een Engels-Hollands gevecht weet Johan de a-lijn te veroveren, hetgeen hem mooi positioneel plusje geeft. Rob ziet zich door het positionele geweld van Johan genoodzaakt een pion te geven en zijn stelling lijkt in elkaar te storten. Als Johan door een lange combinatie vervolgens ook nog een stuk wint, houdt Rob het voor gezien.


Pim Beers – Manasvita Basa 

Ook deze week weet Manasvita met zwart al snel al haar stukken op de witte koning te richten en weet zij haar loper op f3 te krijgen terwijl de witte pionnen nog “gewoon” op f2, g2 en h2 staan. Voor de aanvallende spelers en de neutrale toeschouwers dus weer smullen geblazen. Pim gaat er eens rustig voor zitten en merkt dat er minder aan de hand is dan dat er op het eerste gezicht lijkt. Pim ruilt wat stukken af en weet het met een penning een paard van Manasvita te veroveren. Zijn overwinning is hierna niet meer in gevaar gekomen en Pim weet het punt vakkundig binnen te halen.

Ton van Rooijen – Ton Sprong

Ons 100e online lid (Ton van Rooijen) heeft als prijs een leven lang online schaakplezier gekregen en is dan ook tegen zijn naamgenoot ingedeeld! The battle of the Tonnen is al jaren een combinatie van creativiteit en sportieve psychologische oorlogsvoering. Tijgerton (van Rooijen) geeft aan dat hij klaar voor de strijd is en speciaal hiervoor uit zijn winterkooi is gekomen. Na een onnavolgbaar theoretisch gevecht komt Tijgerton met voordeel uit de opening, hij vergeet echter te vertrouwen op zijn ervaring in zijn gevechten met Ton (Sprong) en laat hem springen met zijn paarden. Laat dit nou net de specialiteit van Ton (Sprong) zijn. Ton (Sprong) springt met zijn paarden het hele bord over en snoept hier en daar wat pionnen van Ton (van Rooijen) mee en komt gewonnen te staan. Als Ton (van Rooijen) vervolgens ook nog in de beroemde paardvork van Ton (Sprong) trapt, moet hij de strijd staken. Ik citeer Ton (Sprong): “De tijger is weer terug in zijn kooi”

Jeroen van den Berg – Jan Nijhof 

Na zijn slippertje tegen Henk vorige week moet Jeroen wel gebrand zijn om te winnen. In het Hollands weet Jeroen al snel een aanval op Jan’s Koning te starten. De rekenkwaliteiten van Jeroen werken deze weer optimaal en hij weet Jan met een mooie combinatie mat te zetten.

Luc van Dijk – Paul Hogervorst 

In het Koningsindisch vliegt Luc Paul – met zijn pionnen op c4, d4, e4 en f4 – gelijk naar de keel. Paul lijkt erg onder de indruk van de agressie van Luc en moet al snel een pion en een kwaliteit inleveren. Deze klap komt Paul helaas niet meer te boven en moet het volle punt deze week aan Luc laten.


Vladimir Kutchukov – Ruurd Admiraal

In de Philidor worden de dames door de heren snel afgeruild en lijkt Vladimir met zijn centrumoverwicht het initiatief te pakken, echter blijkt dat hij door het afruilen van de dames ergens een stuk verloren is. Ruurd weet wat hij moet doen, alles stukken afruilen en het punt binnenhalen. Dit weet hij binnen de 30 zetten voor elkaar te krijgen.


Paul Geerlings – Micha Lindenaar 

In een ouderwetse Paul (Van Geet)-opening laat Paul zien dat hij het schaken nog niet verleerd is en zich als een vis in het water voelt in deze opening. Paul weet Micha al snel van een belangrijke centrumpion te beroven. Als Paul de f-lijn weet te veroveren is er voor Micha niet meer te ontkomen aan mat. Een mooie overwinning van Paul!

Masha Lindenaar – Arjan de Joode 

In het Siciliaanse gevecht tussen Masha en Arjan besluit Arjan een pion te offeren voor controle over het centrum. In combinatie met zijn sterke loperpaar lijkt dit een goede beslissing te zijn! Arjan wint een stuk en vervolgens een toren. Ondanks dat Masha nog flink heeft doorgevochten is het punt voor Arjan niet meer in gevaar gekomen.


Pim Groot – Albert Kortendijk

Deze ronde heeft nog een klassieker in petto: die van Pim tegen Albert. In een geaccepteerd damegambiet weet Albert een gezonde stelling op te bouwen met zwart. Na een leuke paardmanoeuvre ziet Pim zich genoodzaakt zijn koningsstelling te verzwakken, hetgeen Albert genadeloos weet af te straffen. Pim is hiervan zo onder de indruk dat hij pardoes een toren (en de partij) weggeeft.

Tom Leijdekkers – Raymond van de Bos

Wat er met deze partij is gebeurd weet niemand, wie het weet mag het zeggen!

Kortom weer een lekkere schaakmaandag! Tot woensdag bij het blitztoernooi!

Schaakgroeten van André, Dennis en Danny