image 2016 11 11

Verslag KNSB-wedstrijd UVS 2 – Almere 1

Analyses Senioren

Zaterdag 5 november was de derde ronde in de KNSB-competitie. Voor Almere 1 betekende dat een uitwedstrijd in Nijmegen tegen UVS 2. Een wedstrijd tegen een ongeveer gelijkwaardige tegen­stander met een teleurstellende 5-3 nederlaag als resultaat.

Mike was het eerst klaar. In zijn partij bleef het beperkt tot een tijdvoordeel dat niet in een voordeel op het bord kon worden omgezet. In een gelijke stelling wordt na zetherhaling besloten tot remise.

Bij Leo komt z’n zwarte paard in de problemen op f6. Het kan niet wijken vanwege de dreiging f5-f6 en er moet ook voortdurend rekening worden gehouden met f5xg6 waarmee de druk op het paard nog sterker wordt. Elke keer als ik even kom kijken denk ik dat het bijna voorbij is.

Leo houdt nog lang vol maar na het verlies van een pion volgt een verloren eindspel.

Bij Dennis is het late middenspel snel bereikt. Bijna alle zwarte stukken staan gericht op zijn koningstelling en het paard kan ook nog snel bijspringen. Met de zet Td3-b3 lijken de dreigingen gepareerd, maar dan offert zwart een toren tegen een loper en pion. Vervolgens wordt de witte koning over het hele bord gejaagd.

Met een slotcombinatie met de koning in het midden van het bord kan de tweede nul worden genoteerd.

Johannes krijgt te maken met een zwart paard dat zijn stelling binnendringt op d4. Ten koste van een dubbelpion kan hij het paard tot afruil dwingen. Na ruil van de meeste stukken houden beide spelers een toren, een loper en zes pionnen over. De z’n opgerukte pionnen beschikt Johannes over meer ruim. maar er is verder geen doorkomen aan en wordt met een remise een 3-1 tussenstand bereikt.

 

Jarno speelt een echte manouvreerpartij en beschikt in het middenspel overeen licht ruimtevoordeel en het loperpaar. Tot aan eindspel wordt het evenwicht niet verbroken en worden de zowle e-alsde f-lijn geopend. Als voor beide partijen niets meer te bereiken valt wordt tot remise besloten.

Martijn speelt vrijwel altijd scherpe partijen zoals je ook hier kunt zien. Hierover moet gezegd worden dat Martijn na 24 zetten nog maar anderhalve minuut op de klok had en tot de tijdcontrole dus niet meer dan ongeveer 30 seconden per zet. Na de 40e zet ging hij buiten een sigaretje roken. Toen hij terugkwam dacht hij over de 41e zet een kwartier lang na en heeft hij het vervolg van de partij helemaal uitgerekend. De enige winst van de wedstrijd.

 

Bij Ivo komt zijn zwarte paard op f6 in de problemen. Vanwege dreigingen op het veld g7 kan het paard niet zetten. Ivo probeert complicaties te scheppen in het midden van het bord en weet daardoor een eindspel te bereiken met ieder vijf pionnen met een paard tegen een loper.

Maar de pionnen van de tegenstander staan gunstiger dan die van Ivo en blijkt de loper het paard de baas.

 

image 2016 11 11 1

Diederic zorgde voor een laat vertrek uit Nijmegen. Na allerlei verwikkelingen rond het veld c7 blijft een eindspel over met ieder een dame en heeft Diederic een loper tegen twee pionnen. Uiteindelijk kiest Diederic ervoor om de loper te ruilen voor drie pionnen. Een lastig eindspel met een pion meer maar een dame van tegenstander die steeds schaak kan geven. Als eerst nog pionnen worden gewonnen en later weer verloren eindigt de laatste partij in remise.

Op 26 november vinden de volgende wedstrijden van de Almeerse KNSB-teams in het Annapark plaats.

T

UVS 2

2002

Almere 1

2012

5

3

1.

CM Luuk Peters

2142

Dennis van Leusden

2078

1

0

2.

Pepijn van Erp

1982

Martijn Woudsma

2171

0

1

3.

Lars Kurstjens

2117

Johannes Kossen

1958

½

½

4.

Ivar Heine

1913

Diederic ‘t Hooft

2025

½

½

5.

Hans Quint

1912

Mike van Niel

2000

½

½

6.

Ruud van de Plassche

1979

Ivo Knottnerus

1997

1

0

7.

Jeroen Clermonts

1938

Jarno Witkamp

2016

½

½

8.

Maarten van Rooij

2036

Leo Damen

1850

1

0