Verslagen KNSB ronde 6 Almere 1 en 2

Analyses Senioren

Zaterdag 13 februari speelden het eerste en tweede hun zesde ronde in de KNSB. Daarnaast was er weer een evenement in de bar van Ruud georganiseerd door Jeroen Duin. Lees hieronder het verslag van de zesde speeldag.

 

Almere 1 – Toren/VSV 2

Dennis krijgt de Weense opening gepresenteerd met f4 als derde zet. In het middenspel krijgt zwart wat initiatief, Dennis start een aanval maar durft deze niet door te zetten omdat er nog twee stukken niet ontwikkeld zijn. De partij eindigt met een eeuwige aanval.

De tegenstander was op papier de mindere maar had zich blijkbaar goed voorbereid. Diederic krijgt in zijn verrassende openingsrepertoire zelf een verrassing te verwerken. Het wordt uiteindelijk de langste partij, mede doordat Diederic een remisevoorstel van de tegnstander afwijst. Hij lijkt daarbij een risico te nemen, want in de slotstelleing heeft hij materiaal nadeel, maar beide spelers zijn tevreden met een halfje.

Bij Johannes krijgen beschikken beide spelers in het middenspel over en geisoleerde pion. Johannes speelt het in die fase handiger en weet de iso van wit te veroveren. Kijk in het volgende partijfragment zelf maar hoe het ging.

Ahnaf komt al snel positioneel slecht te staan doordat een paard dreigt binnen te dringen op d3. Om nog wat lucht te krijgen offert  Ahnaf z’n d2-pion. Door middel van het scheppen van complicaties stelt hij de tegenstander voor steeds nieuwe problemen. Dit leidt tot een afruil, waarna Ahnaf na een dramatische opening op een fantastische wijze remise bereikt.

Pim staat bijna de hele partij beter en komt een pion voor. Dan wint hij een tweede pion en daarna nog één.  De tegenstander probeert complicaties te scheppen,  maar Pim speelt het zorgvuldig door.

Met een mooie combinatie wordt de laatste weerstand gebroken en sleept hij het tweede volle punt voor Almere binnen.

Jarno bereikt een ongeveer gelijke stelling met na ruil van pionnen een open f-lijn. Voor de argeloze toeschouwer die de stelling slechts oppervlakkig kan beoordelen, lijkt hij in het voordeel te komen.  Dat blijkt niet terecht want Jarno accepteert, na lang nadenken,  een remisevoorstel.

Mike en z’n tegenstander spelen een scherpe Franse partij en gebruiken daarvoor veel  tijd. De witte aanval is gericht op de koningvleugel, waarin zwart nog niet heeft gerocheerd. Wit kan de aanval niet goed doorzetten en gaat in op de door Mike geboden mogelijkheid om een zetherhaling te forceren.

Bij Richard ontstaat een gesloten stelling met aan beide kanten dezelfde pionstructuur met alle pionnen nog op het bord. Hij staat met zwart wel wat gedrukt maar zijn stelling vertoont geen zwaktes. Hoewel dit soort stellingen vaak leidt tot lange partijen is Richard dit keer niet de hele middag bezig. De vierde remise is een feit.

Almere 1

1994

De Toren Arnhem – VSV 2

1960

5

3

1.

Dennis van Leusden

2080

Jeroen van Onzen

2072

½

½

2.

Diederic ‘t Hooft

2052

Rein Visee

1816

½

½

3.

Johannes Kossen

2006

Marcella Gunther

1881

1

0

4.

Ahnaf Tajwar Uddin

1902

Sebas Beumer

2086

½

½

5.

Pim Groot

1970

Jorick Laan

1874

1

0

6.

Jarno Witkamp

2001

Leo Hovestadt

2024

½

½

7.

Mike van Niel

1975

Thomas van Nispenrode

2020

½

½

8.

Richard van ‘t Schip

1964

Mathieu Roskam

1903

½

½

 

Almere 2 – UVS 2

Gelijktijdig met het eerste speelde het tweede ook de zesde wedstrijd van het seizoen. Deze wedstrijd werd met minimaal verschil gewonnen, maar de twee matchpunten zijn binnen. En dat is van groot belang, want er volgen nog drie zware wedstrijden.

Helaas kon ik de wedstrijd van het tweede niet voldoende volgen voor een verslag. Ik heb eigenlijk alleen het slot van de laatste partij van Rob kunnen volgen. De partij had lang geduurd en de tegenstander had lang redelijk goed gestaan.Maar Rob bereikte een stelling van een leerzaam theoretisch gewonnen eindspel van toren plus pion tegen toren.  Hij kon daardoor als een echte matchwinnaar het beslissende punt voor het team incasseren.

Verder mogen natuurlijk de verdienstelijke overwinningen van de Martins niet onvermeld blijven. Martin van Gils speelde het heel mooi tegen een op papier sterkere tegenstander en Martin Heijlman kon in een mindere stelling gebruik maken van een misser van de tegenstander die een toren opleverde.

En hoewel het de meeste toeschouwers is ontgaan, merkte Martin v. Gils nog op dat het blauwe clubshirt echt helpt. Want geen van de Almeerse spelers die zich in het blauw vertoonde liep tegen een nul aan.

Almere 2

1910

UVS 2

2027

1.

Martin Heijlman

1860

Jan Pijkeren

2145

1

0

2.

Ivo Knottnerus

2015

Luuk Peters

2106

0

1

3.

Martin van Gils

1958

Lars Kurstjens

2117

1

0

4.

Frans Hazenberg

1858

Ruud van der Spoel

1951

½

½

5.

Rob van de Kamp

1971

Arie van den Hurk

2013

1

0

6.

Pieter Nobel

1863

Tsjisang Cheung

1991

½

½

7.

Danny Overweg

1858

Jeroen Clermonts

1920

½

½

8.

Caspar Kruijf

1895

Arno Sprinkhuizen

1972

0

1

 

En gelijktijdig met de twee KNSB-wedstrijden speelde het gezelligste deel van de middag zich af in het café van Ruud. Daar werd weer gehotseknotst onder de bezielende leiding van toernooidirecteur Jeroen Duin. En hoewel Jeroen mij vaak de eer toedeelt om het toernooi te openen door het laten uitvoeren van de eerste zet heb ik het verloop niet kunnen volgen. De verrichtingen van de deelnemers kunt u in een apart verslag nog eens nalezen.

Tot slot mag het hoogtepunt van de middag natuurlijk helemaal niet onvermeld blijven.  De gezamenlijke maaltijd van de hotseknotsers, KNSB-ers en andere balangstellenden. Dit keer was het snert en Ruud weet er elke keer weer wat moois van te maken. En dan nog een partij, nog een probleem, nog een analyse en nog wat snelschaken.