Almere E1

NK E-teams: Oops… We did it again!

Jeugd

In de vroege ochtend trok een karavaan Almeerders zaterdag naar Zuid-Scharwoude om de vorig jaar gewonnen titel te verdedigen. Er was genoeg reden om enige verwachtingen te koesteren. Want waren we immers niet nog sterker dan vorig jaar? We deden bovendien mee met 3 teams; er was maar één andere vereniging met dit voorrecht. Dat was Magnus Leidsche Rijn, de grootste jeugdschaakvereniging van Nederland (met ons wellicht als goede nummer 2?).

Maar ja, een toernooi staat natuurlijk op zichzelf. Het eerste goede nieuws was dat Yichen Han (veruit de sterkste speler in de E categorie) niet meedeed. Dat maakte gelijk Almere op papier de uitgesproken favoriet.

Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. In de eerste ronde lag er al een bananenschil op onze weg en kwamen we niet verder dan 2-2 tegen VAS II. Een inhaalrace moest er dus gespeeld worden. Een eventuele nederlaag tegen een concurrent betekende vrijwel zeker uitschakeling voor de titel. In ronde 2 ging ESV II er met 4-0 aan en daarna met dezelfde cijfers Moira Domtoren. In ronde 4 lieten we een half bordpuntje liggen tegen Chesscool. Maar we waren inmiddels wel opgerukt naar de 2e plaats. In ronde 5 een van de grote concurrenten Magnus Leidsche Rijn. Na een zwaar gevecht werd dit 2-2, mede omdat Oscar vergat mat in 1 te geven. Overigens wonnen we vorig jaar de titel mede doordat een tegenstander van Oscar een mat in 1 dreiging miste. Wel een soort gerechtigheid dus. Maar omdat het veld zo dicht bij elkaar lag betekende dit gelijkspel een terugval naar plek 6.

In ronde 6 een klassieker: Almere-VAS. Tegenwoordig winnen we weleens van ze en gelukkig nu ook. Terug op plek 3.

Bij het ingaan van de laatste ronde was het heel spannend. Drie teams konden nog kampioen worden. Koploer Klim Op met 11 mp en de achtervolgers Magnus en Almere met elk 10 mp. Magnus had echter wel 1,5 bordpunt meer dan Almere. Dus wij moesten van Klimop Winnen en Magnus mocht niet winnen van ESV. Almere liet zich van zijn beste kant zien en walste over de koploper heen alsof het niets was: 4-0. En toen was het wachten op het beslissende punt bij de concurrent. En gelukkig verloor Magnus van ESV, die daardoor achter Almere en Klim Op de derde plek bemachtigden.

In het kielzog van deze geweldenaren (Roger Labruyère, Manasvita Basa, Oscar Klaren en Aarush Srivastava) hebben de andere twee teams ook uitstekend gepresteerd. Na 5 ronden stond team 2 op plek 7, net achter Almere 1. Twee nederlagen tegen topteams wierpen ze echter weer terug naar plek 11. En ook team 3 met spelers die allemaal voor het eerst meespeelden op dit niveau scoorde een keurige plek in de middenmoot.

In de categorie persoonlijke successen wonnen Oscar (3e bij de jongens) en Manasvita (2e bij de meisjes) ook nog een individuele prijs.

 

Alle uitslagen en ook heel veel foto’s zijn te vinden op de website van het toernooi: winterkoning.chett.org/nke-now/

 

kampioensteam

Alle uitslagen en ook heel veel foto’s zijn te vinden op de website van het toernooi: winterkoning.chett.org/nke-now/