Rapid ronde 4

Online Senioren

Afgelopen maandag is alweer de vierde ronde van de online rapidcompetitie gespeeld!

Ook deze ronde was er weer één om van te smullen! Met veel vertrouwde gezichten, maar ook dit keer weer met nieuwkomers! Welkom allemaal! Wij hopen dat ook jullie een klein vleugje clubgevoel op hebben kunnen snuiven!

Voor de echte verslaafde onder ons, is er ook deze week weer een aansluitend Arena-blitztoernooi georganiseerd. Met 25 overgebleven leden was ook dit weer een groot succes!

Met 36 deelnemers (15 overwinningen en 3 remises) aan het rapidtoernooi is er ook deze week weer genoeg spektakel op het bord gekomen! Ook nu weer veel naspeelplezier toegewenst!

Danny Overweg – Henk Bermon 

Sinds jaar en dag bestaat er tussen Henk en Danny een stilzwijgend herenverbond. Ik kan mij niet herinneren dat deze heren het punt niet eerlijk onder elkaar hebben verdeeld. Ook deze maal een rustige partij zonder disbalans, na wat geschuif en wat geruil besluit Henk om in een gelijkwaardige stelling remise aan te bieden. De knop om remise aan te bieden zit echter dichtbij de knop om op te geven, Henk klikt deze dan ook per ongeluk aan en geeft op. Fair play staat echter nog steeds hoog in het vaandel en de heren besluiten om het herenverbond in tact te houden met remise als resultaat.


Daniël Kutchukov – Johan Dielhoff 

Voor de Caro-Kann liefhebbers onder ons, hier een miniatuurtje! Heeft Daniël de weerlegging van de Caro-Kann gevonden?Duncan Klaren – Martin Heijlman 

De strijd tussen Duncan en Martin speelt zich op de Konings-Indische velden af! Dat Martin zich als een vis in het water voelt in deze opening blijkt als hij al snel enig positioneel voordeel weet te behalen en Duncan ook nog een pionnetje weet af te snoepen. Als Duncan ook nog een cadeau weggeeft, moet ons jonge talent het punt aan Martin laten.Caspar Kruijf – Jeroen van den Berg 

Ook op het bord van Caspar en Jeroen komt er een Caro-Kann op het bord. Voor degene die de Caro-Kann een “saaie ouwe mannen” opening vindt, kunnen wij adviseren deze partij eens goed te bekijken. Mocht je hierna deze mening niet hebben herzien…. zal dit waarschijnlijk nooit gebeuren!Albert Kortendijk – Luc van Dijk

In een moderne opening weet Albert de druk op Luc rustig op te voeren. Het lijkt erop dat Albert een mooie aanval op de koning van Luc aan het voorbereiden is, echter zullen wij dit nooit weten. Luc geeft abrupt zijn dame weg en moet direct de overwinning aan Albert laten.Johan Bertelkamp – Pim Beers

Dat ook onze voorzitter de weg naar onze online club heeft gevonden is Pim inmiddels duidelijk geworden. In een mooie Kings Indian Attack met tegenovergestelde rokades beginnen beide matadoren een spannend gevecht. Johan komt een belangrijk pionnetje voor en lijkt aan het langste eind te gaan trekken. Na een (afgewezen) remise-aanbod van Pim beginnen de pionnen van de heren te rennen en promoveren tegelijk. Johan heeft echter iets verder gekeken en wint hierna al snel een stuk en de partij.


Jacques Huijzer – Tom Leijdekkers

Dat Jacques de laatste tijd in vorm is, blijkt wel uit zijn resultaten de laatste weken. Ook Tom is hiervan waarschijnlijk op de hoogte geweest en verschijnt deze avond helaas niet achter het bord. Een reglementaire overwinning voor Jacques als gevolg.


Ton Sprong – Oscar Klaren 

Dat ook Ton inmiddels helemaal online gesetteld is, doet ons veel plezier! Dat het hem ook veel plezier doet hebben wij inmiddels in zijn leuke stukje op de website van SV Almere kunnen lezen! Wij hopen dat jullie zijn enthousiasme ook voelen en hier (op de gezonde manier) door worden aangestoken! Van zijn partij tegen Oscar zal Ton iets minder enthousiast geweest zijn. In de van Ton bekende Oerang-Oetang weet Oscar al snel een pion van Ton te verschalken. Als onze jonge hond vervolgens ook nog eens de pion op f2 en een stuk weet te winnen blijft Ton vechten als een echte Bokito betaamt. Oscar is hier echter niet van onder de indruk en weet het punt vakkundig binnen te halen.


Rob van de Kamp – Wim Peters

Verheugd zijn wij om te zien dat één van onze oudste leden (en oud-voorzitter) Wim Peters de weg naar de online club heeft gevonden! Welkom Wim! In zijn eerste online rapidronde krijgt hij het, met de indeling tegen Rob, direct zwaar voor de kiezen. In een London-opening richt Rob zich direct op de koning van Wim. Met een open h-lijn, een Dame op h6 en een Toren op h1 is erg geen houden aan voor Wim. Een mooie overwinning van Rob!

Gerben Terpstra – Mitia Shadrin

Mitia is de laatste tijd goed in vorm en laat dat in zijn partij tegen Gerben ook weer zien! In (alweer) een London weten zijn stukken de juiste velden te bestrijken. Als Gerben vervolgens een stuk weggeeft laat Mitia geen steken vallen en haalt hij de overwinning binnen!


Ruurd Admiraal – Michel van Liempdt

Helaas heeft Ruurd deze week de weg naar de rapidcompetitie niet weten te vinden en gaat Michel er zonder te spelen met een punt naar huis.


Pim Groot – Paul Geerligs 

Ook Pim is al aardig verslaafd aan het online-schaken aan het raken en speelt vanavond tegen Paul!

In het Hollands weet Pim al snel een aanval op Paul’s koning te starten, hetgeen hem ook een belangrijke pion op h7 oplevert. Paul vecht echter terug en weet met een slimme truc zijn verloren pion terug te winnen. Paul’s koning blijft echter op de tocht staan en Pim ruikt nog kansen. Paul recht echter zijn rug en verdedigt zijn koning voor wat hij waard is, met remise als resultaat!

Paul Hogervorst – Ton van Rooijen 

In een gelijkopgaande Alapin-variant van de Siciliaan verliest Ton helaas na 15 zetten zijn verbinding en weet deze helaas niet op tijd te herstellen. Een punt voor Paul!

Arjan de Joode – Raymond van de Bos 

In een Pirc start Arjan met aantal creatieve paardensprongen (bij Ton S. afgekeken?) een aanval op de koning van Raymond. Raymond blijft echter koel en wacht zijn kansen rustig af, en deze komen (bijna) altijd! Raymond wint een pion en een kwaliteit om Arjan vervolgens toch nog wat hoop te geven, mits Arjan zich niet mat had laten zetten.


Wim Fritz – Johan Haspels

Helaas hebben wij bij dit gevecht geen partij gevonden.

Jan Nijhof – Frederik Lindenaar

De partij tussen Jan en Frederik was er voor de neutrale toeschouwer één om van te smullen! In een koningsgambiet (gegarandeerd spektakel!) lijkt Frederik met een voordeeltje uit de opening te komen tot zijn loper pardoes op h3 terecht komt (mouse-slip?). Jan ziet zijn kans schoon en slaat deze loper zonder aarzeling. Ook Frederik recht echter zijn rug en laat zien wat hij waard is! Het spectaculaire einde van deze partij zullen wij u niet verklappen! Bekijk deze zelf maar!

Harry Gaze – Vladimir Kutchukov

In een Albin countergambiet wordt al snel van de huidige theorie afgeweken, Harry en Vladimir moeten het nu op eigen kracht doen! Vladimir besluit als eerste om de aanval op de koningsstelling van Harry te starten, welke koelbloedig met een korte rokade reageert! Of dit een goede beslissing is geweest mag u zelf beoordelen!


Micha Lindenaar – Masha Lindenaar 

Wat in andere sporten onmogelijk is, kan in de schaaksport gewoon! Een echte wedstrijd tussen broer en zus! In een rustige Italiaanse opening blijven broer en zus aardig voor elkaar. Rustig de stukken ontwikkelen, koning in veiligheid brengen en beginnen met de partij! Na de opening weet Masha met haar paard een tweetal belangrijke pionnen van Micha af te snoepen. Micha vind helaas geen compensatie en moet de overwinning deze keer aan zijn zus laten!

Kortom weer een heerlijke schaakmaandag! Hopelijk tot woensdag bij het blitztoernooi!


Hartelijke schaakgroeten en veel gezondheid toegewenst!

André, Dennis en Danny