Eerste matchpunten voor Almere 1!

Senioren

Na een periode van lockdown mocht eindelijk weer competitief geschaakt worden. Afgelopen zaterdag speelde de KNSB-teams van Almere een thuiswedstrijd. Niet zonder succes want Almere 1 en 3 maakten hun eerste matchpunten!

Ton (bord 8)
Vroeg in de match kwam invaller Ton Sprong met de witte stukken flink voor in tijd. Zijn tegenstander probeerde wellicht het opvallende openingsspel te doorgronden. Na de opening stond zwart inderdaad wat beter. Gelukkig voor Ton lukte het hem om zijn paard actief te maken en kreeg hij daardoor een lastige vrijpion. Die pion tegenhouden ging ten koste van zijn lichte voordeel. Ton kon vervolgens remise afdwingen.

Martin (bord 5)
Martin had een complexe partij in een erg interessante Najdorf. Beide partijen hadden gevaarlijke aanvalskansen maar uiteindelijk was het wit die mat zette.

Manasvita (bord7)
Bij Manasvita was het net als bij Martin ook vuurwerk op het bord. Zoals we van haar gewend zijn kan haar tegenstander nooit relaxed achterover zitten in een betere stelling. Manasvita weet altijd wel ergens druk uit te oefenen op haar tegenstander.

Oscar (bord 1)
Oscar kreeg deze ronde de kans om op het eerste bord te spelen. Hij speelde lange tijd erg sterk maar dit kostte tegen zijn sterke tegenstander veel tijd op de klok. De partij eindigde met een tactische fout in tijdnood.


Caspar (bord 4)
Caspar kwam heel goed uit de opening en had een veelbelovende aanval. Zie hieronder zijn eigen analyse.

Duncan (bord 6)
Duncan kwam solide uit de opening. Halverwege het middenspel besloot zijn tegenstander de stelling wat dynamischer te maken en offerde hij een kwaliteit.

Dennis (bord 3)
In mijn eigen partij kreeg ik in de opening het loperpaar cadeau zonder dat ik enige concessies moest doen. Uiteindelijk deed ik een aantal onhandige zetten waardoor wit toch iets beter uit de opening kwam.

Richard (bord 2)
Richard was als laatste bezig. De stelling was inmiddels een eindspel waar beide partijen ver gevorderde vrijpionnen hadden. In tijdnood werd grote spanning opgebouwd met instaande torens in combinatie met promotie dreigen. Richard schrijft het volgende over zijn partij:

Van te voren had ik al gedachte tegen deze tegenstander te moeten spelen maar Johan waarschuwde me nog. Bij alle uitwedstrijden zit hij op bord 1. Dus ik had er verder maar niet naar gekeken. Iedereen in de top heeft ruim 200 ELOpunten meer dus elk ander resultaat dan een 0 is winst. Maar tot mijn verrassing verscheen Grutter toch op bord 2. Een korte impressie van de partij. Zwart kwam iets beter uit de opening. Maar het kleine voordeeltje was niet genoeg om de aanval aan de gang te houden. Tegen de tijdcontrole aan had ik (zoals gebruikelijk) gebrek aan tijd. Maar de verdediging hield stand. Zwart koos er voor om met zijn koning naar voren te gaan. Riskant en daar wist ik dan weer goed op in te spelen. Na de tijdcontrole stond er dan ook een remisestelling op het bord. Maar de stand was er niet naar om remise te spelen dus werd er risico genomen. Tegen de tijd dat we beiden als laatsten op increment speelden en remise genoeg was wist ik nog een blunder te produceren. Maar gelukkig wist mijn tegenstander dar in zijn tijdnood ook niet uit te bouwen. Beter was het waarschijnlijk om de g-pion in plaats van de d-pion te bewaren. Maar uiteindelijk werd het een zwaarbevochten remise.

Foto’s gemaakt door Andr√© Klaren

Eindstand 4,5 – 3,5.