Eerste speelronde Almere 1

Analyses Senioren

Dat het in de westelijke klasse 3D dit seizoen voor Almere 1 zwaarder zou worden dan in voorgaande seizoenen was te verwachten. Maar dat we in de eerste wedstrijd meteen mochten aantreden tegen het sterkste achttal van alle derde klassers viel wel even tegen.

Maar toen teamleider Johan om een uur of half drie, na een kort bezoek aan het centrum van Leiden, terugkeerde naar de speelzaal zag het er nog best hoopvol uit.

Op geen van de borden stonden we echt minder en even later zorgde Mike voor een verrassing. Z’n tegenstander ziet een damezet over het hoofd die onmiddellijk een torenwinst oplevert.

Ivo probeert in de opening een zet van zijn tegenstander af te straffen. Door h7-h5 te spelen houdt hij ideeen om een koningsaanval te starten in de stelling. Het wordt door het tegenspel van zijn tegenstander in het centrum een complex middenspel waar uiteindelijk de complicaties in het voordeel van zijn tegenstander zijn. 

Ook bij Jeroen mag de koning niet meer rocheren en deze staat flink onder druk op f7. Het lijkt moeilijk te verdedigen en Jeroen kiest daarom voor de tegenaanval. Hij krijgt nog wat kansen op misschien eeuwig schaak maar de tegenstander sleept het volle punt netjes binnen.

Bij Johannes gaat het niet veel beter. De tegenstander drukt met al z’n stukken op twee pionnen op c6 en d6. Als dit centrum oplost verplaatst het probleem zich naar de achterste rij. Een offer van een toren tegen een stuk als laatste noodgreep helpt ook niet meer en de achterstand loopt op naar 3-1.

Het niveau van het spel van Dennis ontsteeg op dat moment de ellende bij de meeste teamgenoten. Aanvankelijk komt Dennis beter uit de opening, in het middenspel komt hij wat minder te staan maar geen van beide weet echt voordeel te bereiken. Toen gaf zijn tegenstander een kwaliteit weg. In tijdnood ontstaat een ingewikkelde stelling die eindigt in eeuwig schaak.

Martijn speelt een scherpe variant, waarbij de tegenstander zich verrekent. Maar het blijft een complexe stelling waarin Martijn ook niet steeds de beste voortzetting kiest. Hij komt door een kruispenning in het nadeel. In het eindspel moeten twee stukken het opnemen tegen twee torens. Door een torenoffer kan de tegenstander verdere complcaties vermijden en afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Ton speelt met wit zijn bekende patroon en komt omstreeks de 20e zet zelfs een pion voor. In een ingewikkelde stelling vindt de tegenstander de beste zet en Ton even later niet. Ton komt passief te staan en offert in het eindspel nog slim een pion. Het blijkt slechts uitstel in een verloren eindspel.

Bij Jarno lijkt de partij tot het eindspel gelijk op te gaan. Daarin hebben beide spelers een loper en een paard en zes pionnen. Na verdere afruil resteren aan beide kanten een paard en vier pionnen maar de tegenstander kan een ver verwijderde pion ondersteunen bij z’n opmars en dat blijkt beslissend.

Klasse 3D; Ronde: 1; za 17 sep; KNSB rating aug 2016

T

LSG 2

2154

Almere 1

1904

1.

IM Stefan van Blitterswijk

2333

Dennis van Leusden

2061

½

½

2.

FM Michiel van Wissen

2226

Martijn Woudsma

2187

1

0

3.

FM Raoul van Ketel

2244

Jarno Witkamp

2014

1

0

4.

Alexander Polak

2141

Ivo Knottnerus

1999

1

0

5.

Chris Roosendaal

2138

Mike van Niel

1973

0

1

6.

Peter Passenier

2069

Johannes Kossen

1969

1

0

7.

CM Eric van ‘t Hof

2067

Ton Sprong

1687

1

0

8.

Justin Senders

2013

Jeroen van den Berg

1346

1

0