Speelzaal met Oscar

Manasvita Basa Nederlands Kampioen, Roger Labruyere derde!

Analyses Jeugd

De tijd van de Nederlandse jeugdtoernooien is weer aangebroken! Het Nederlands kampioenschap wordt door veel kinderen toch wel gezien als het belangrijkste toernooi van het jaar. Tijdens het Paasweekeinde mocht het NK E aftrappen (het Nederlands kampioenschap tot en met 10 jaar oud).

 

Het toernooi werd gespeeld in restaurant Boerke Mutsaers. Een zeer geschikte plek voor een kinderschaaktoernooi, vooral omdat het gebied om het gebouw eigen terrein was waar voldoende mogelijkheid was om buiten te spelen. Dit is overigens een tijdelijke plek, normaal gesproken wordt het toernooi in Hotel Waalwijk gehouden, het hotel was dit jaar bezet vanwege een bruiloft. 

 

Algemene Groep

Het NK E was dit jaar erg sterk bezet, in de Algemene groep waren Yichen Han en Machteld van Foreest favoriet. Deze twee kinderen zijn eigenlijk een klasse sterker dan de rest van hun generatie, zo heeft Yichen voor dit toernooi begon nog nooit een NK-partij verloren, het NK H, G en F werden iedere keer met een 100%-score gewonnen. Onze vereniging werd in de algemene groep vertegenwoordig door Roger, Aarush, Oscar en Thomas. 

 

 

Speelzaal tijdens opening

 

De start van een groot toernooi is altijd even spannend. Het maakt dan soms weinig uit hoe veel je hebt getraind, het wil dan even niet lukken achter het bord. Oscar had dan ook wat ‘startproblemen’ of zoals Frans zou zeggen ‘hij begon met een lange rokade’ (een quote van Frans toen hij zelf drie nullen scoorde tijdens Science Park). Ik vond het dan ook erg knap hoe Oscar zich herstelde en in de laatste zes ronden vier punten scoorde. Bij Thomas begon het goed, hij starte met twee uit drie. Helaas ging het daarna mis en scoorde hij in het midden van het toernooi ook een lange rokade. Op de laatste dag wist hij nog wel 1,5 punt te pakken waardoor hij op 3,5 uit 9 eindigde. Aarush speelde erg stabiel en werd met 5 punten heel erg netjes 15e.

 

Aarush

Aarush in actie tegen Samson Reina

 

Al houdt Roger Labruyere heel erg van lang rokeren, hij had het tegenovergestelde, hij begon met 3 uit 3! In ronde vier moest hij tegen de toernooifavoriet Yichen Han (1893!). Roger bood heel goed tegenstand en maakte het Yichen nog erg moeilijk maar verloor helaas. Het is altijd lastig om de ronde daarna je hoofd te resetten en door te schaken, dit terwijl Roger direct tegen de derde geplaatste Wendy Huang moest. Door wat planloos geschuif van Roger kwam hij slecht te staan, maar wat er toen gebeurde was heel belangrijjk voor zijn toernooi.

 

Een geweldige laatste ronde van dag één. De eerste twee partijen op dag twee werden gewonnen, daarna verloor hij alleen nog van Machteld die vooral op positioneel gebied sterker was. Een open lijn werd volledig beheerst waardoor Roger geen kant op kon en uiteindelijk mat werd gezet. Gelukkig werd deze ronde voor de pauze gespeeld zodat hij het toernooi kon eindigen met een geweldige score van 7 uit 9!

 

33921427891 d862748f21 k

Roger tegen toernooifavoriet Yichen Han

 

Meisjestoernooi

In de meisjesgroep deden Anushka, Manasvita en Mandy mee. Manasvita en Mandy draaien inmiddels al heel wat NK’s mee, Anushka daarentegen speelde dit jaar haar eerste NK. De eerste ronde direct tegen één van de favorieten Manasvita! Deze partij werd gewonnen door Manasvita. De indeling zat de tweede ronde niet mee, Anushka speelde tegen de toernooifavoriet Amelia Jonkman. Deze partij wist Anushka tegen de verwachting in te winnen! Ook later het toernooi won ze van de uiteindelijke tweede Dana Verheij. Een geweldig debuut, Anushka werd met een prachtige score van 5 punten zesde! Ook Mandy deed het goed, misschien had er meer ingezeten als ze wat meer had gedurfd maar ze eindigde met 4,5 uit 9 heel netjes in de middenmoot.

 

Anuska

Anushka

 

Tot slot Manasvita, afgelopen jaar wist ze al de NK F en ONJK F te winnen. Ze was nu dan ook weer één van de favorieten. Het toernooi begon erg goed, Manasvita won net als Roger de eerste drie rondes maar moest het toen laten afweten tegen Dana Verheij (de dame die door Anushka verslagen werd!) Manasvita kon na deze tegenslag de knop omzetten en won de rest van haar partijen. Dit was genoeg om een punt los Nederlands Kampioen Meisjes t/m 10 jaar te worden!! Manasvita heeft zich hiermee gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap in Roemenië.

 

De laatste jaren wint Manasvita bijna ieder toernooi waar ze aan meedoet. Waarom is ze zo succesvol? Ik denk dat dit komt omdat ze continu op zoek is naar dreigingen. Haar tegenstanders staan voortdurend onder druk waardoor ze geen moment kunnen uitrusten. Zie hier een voorbeeld van één van haar geslaagde koningsaanvallen.

 

Manasvita beker

 

Gefeliciteerd Manasvita en Roger!

 

Foto’s 

https://goo.gl/photos/hEKuEunR8WHycyUt6