In memoriam Harry Jaspers Focks

Senioren

Eind vorige week bereikte ons het trieste bericht dat Harry Jaspers Focks ons is ontvallen. Hij is in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van de verwondingen die hij eerder had opgelopen bij een eenzijdig fietsongeval.

Harry was in het verleden jarenlang voorzitter van de schaakvereniging Het Zeepaard in Zeewolde. Na het opheffen van deze vereniging, vanwege de afnemende belangstelling, bleef hij lesgeven aan diverse jeugdgroepen en ging hij zelf spelen bij de schaakvereniging Dronten.

Sinds begin vorig jaar is hij lid van onze vereniging en hebben wij hem leren kennen als een enthousiast clublid en trouwe deelnemer aan de interne en externe competitie. Hij was bijna elke maandagavond aanwezig en analyseerde na afloop zijn partij in het café vaak tot in de late uurtjes. Waar ging het mis, hij had toch immers beter gestaan. Of hij hielp andere spelers met het vinden van een betere zet of een weerlegging. Soms kwam hij een kwartier nadat hij vertrokken was onverwacht terug; natuurlijk niet meer om te schaken maar om z’n tas op te halen die hij door de spanning tijdens de schaakavond was vergeten mee te nemen.

Toen ik hem begin dit seizoen vroeg of hij mee wilde doen in de externe competitie in een Almeers team was zijn antwoord volmondig ja. En in korte tijd was hij uitgegroeid tot een vaste kracht in maar liefst twee teams.

Afgelopen januari speelde hij, net als veel Almeerse schakers, ook nog mee met het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Het is bijna niet voor te stellen dat we Harry op de clubavond voortaan niet meer met z’n koffie in de hand de speelzaal zien binnenstappen. We zullen hem missen.

Maar onze gedachten gaan vooral uit naar zijn vrouw en (klein)kinderen en wensen hen veel sterkte en kracht toe bij het verwerken van dit verlies in deze toch al bijzondere tijd.

Johan