SGA A Team start Jeugdcompetitie met verlies

Jeugd

Dit seizoen doen oudere jongeren Aman, Jesse, Lars en Yoram mee aan de SGA A teamcompetitie en afgelopen maandag werd de eerste wedstrijd gespeeld, thuis tegen Caïssa A1.

Aman speelde op bord 1 een moeilijke partij. Met zwart dacht hij vrij snel een pion te kunnen winnen door een dubbele aanval. De pion op b2 stond inderdaad niet gedekt, maar na Pa4 was er geen veld meer waar de dame naar toe kon, en kon deze alleen tegen de toren op a1 worden geruild. Alsof dat materieel verlies nog niet erg genoeg was bracht de ontwikkelingsachterstand Aman nog in grotere problemen en ging de partij kansloos verloren.

Jesse vertelde na afloop dat hij eens wat anders wilde doen in de opening en speelde damegambiet. Hij liet de c4 pion echter veel te lang hangen en na g3 Lg2 te hebben gespeeld kon zwart de c pion zorgeloos innemen. Jesse kwam erg onder druk te staan en ergens miste zijn tegenstander kwaliteitswinst. De tegenstander besloot zich echter wat terug te trekken, Jesse kreeg meer ruimte, won een pionnetje terug en kwam uiteindelijk in een eindspel terecht met gelijk materiaal waarin hij de verre vrijpion had. Dat stond echter niet al te lang op het bord, want Jesse trapte in een trucje, verloor een kwaliteit en daarna ook zijn vrijpion, waarna hij de strijd staakte.

Lars heeft vrijwel de hele partij goed gestaan. Ergens heeft hij zijn tegenstander door een onzorgvuldigheid wel de mogelijkheid gegeven voor een aanval op zijn koning, maar na een gemiste kans om op h6 in te slaan en vlak daarna een onzorgvuldige pionzet was alle dreiging wel weg. Lars speelde daarna rustig naar de winst.

Bij Yoram op bord 4 waren na de opening bij hem 2 lopers verdwenen en bij zijn tegenstander 2 paarden. De lopers van zijn tegenstander werkte goed samen en zorgde voor een penning en bijbehorende problemen. Yoram lost dit op door met zijn pionnen de zwarte loper terug te dringen. Zijn tegenstander koos ervoor om in plaats van de loper in veiligheid te brengen druk uit te oefenen op de open f lijn. Yoram overschatte helaas de kansen van een eventueel kwaliteitsoffer van zijn tegenstander op f3 en had hier in ieder geval een stuk, en mogelijk een volle toren kunnen winnen als zijn tegenstander de aanval had voortgezet.  Later in de partij miste Yoram nog een kans om de e pion van zijn tegenstander te slaan, waarna hij wat in de verdrukking kwam te staan. Yoram investeerde veel tijd, en maakte een misser nadat de laatste 5 minuten waren ingegaan. Na stukverlies was de partij ook snel verloren.

Het speeltempo voor deze competitie is 1 uur en 10 minuten plus 5 seconden per zet, dus viel dit niet echt te combineren met meespelen met de interne competitie. In plaats daarvan hebben we na afloop samen de partijen nog geanalyseerd, wat gevluggerd en naar schaakpuzzels gekeken.

25 november staat de volgende wedstrijd op het programma, uit tegen Zukertort A1.